ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Cafatokra tépte Balassagyarmatot a pokoli vihar, megbénult a város

Fotó: Csach György/Facebook
Fotó: Csach György/Facebook
Órákon át áramszünetet okozó, pokoli szupercella csapott le a nógrádi kisvárosra, heves szél kísérte a felhőszakadást.
Hirdetés
Ad image

Összeomlott Balassagyarmaton az élet, cafatokra tépte a kisvárost a brutális szupercellát kísérő 100 kilométeres szél, a felhőszakadás pedig villámárvizeket okozott. Emberemlékezet óta nem tapasztalt, 44 milliméter csapadékot hozó eső zúdult Balassagyarmatra. A leszakadt villanyvezetékek, a kidőlt fák eltorlaszolták az utakat, a fél városban nincs áram, internet.

Légzuhataggal érkezett a pokol

„Egy összeáramlási vonal mentén, kb. 200 kilométer hosszan alakultak ki zivatarok a késő délutáni, kora esti órákban a középső országrészben, melyek között heves cellák is előfordultak. Ezek egyike csapott le Balassagyarmatra is, melyet intenzív légzuhataggal kísért felhőszakadás kísért.A felhőszakadás során rövid idő alatt 44 milliméternyi csapadék hullott le, ami több utcát is elárasztott” – írta az Időkép.

Balassagyarmat polgármestere, Csach Gábor a közösségi oldalán több fotót is megosztott a városban uralkodó állapotokról. Úgy vélte, a vármegyében Gyarmatot érte a legsúlyosabb viharkár. Felhívta az emberek figyelmét, hogy hosszabb ideig tartó áramszünet várható.

Több utca is járhatatlanná vált

„Évtizedek óta nem látott esővel közel 100 km/h széllel (pontos adataink még nincsenek) támadt a hőzivatar városunkra. A vármegyében sajnos most minket ért a legsúlyosabb viharkár. A tűzoltóság, az áramszolgáltató, a DMRV és a GAMESZ is, más települések állomásait és alvállalkozót is igénybe véve megkezdték a károk elhárítását. Az áramszünet sajnos a balassagyarmati elosztóállomás vezetékeinek sérülése miatt a rétsági és a szécsényi területi ellátást is érinti. Sajnos áramszünetre a károk nagysága miatt még több órán keresztül számítani kell – a város területének közel fele érintett! Több tucat fa és leszakadt villanyvezetékek illetve a helyreállítási munkák miatt, aki teheti ne induljon útnak. Mert a város belterületi és nyírjesi utcáinak (ill. Őrhalom és Dejtár térségének) több része nem járható akadálymentesen” – írta a polgármester.

De nagy károkat okozott a jégesővel,  felhőszakadással, villámárvizekkel kísért vihar Hatvanban és Debrecenben is. Számos településen kívül vasúti sínekre döntött fákat a szél. Az M3-as autópályán pedig villámárvizet okozott a felhőszakadás.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés