ACNEWS

César-díj – Tarolt az Elveszett illúziók című filmdráma

Tarolt az Elveszett illúziók című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az Honoré de Balzac regényfolyamából Xavier Giannoli rendezésében készült alkotást hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

Hirdetés
Ad image

Tarolt az Elveszett illúziók című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az Honoré de Balzac regényfolyamából Xavier Giannoli rendezésében készült alkotást hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

A 15 kategóriában jelölt filmdráma elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb fényképezésnek (Christophe Beaucarne), a legjobb adaptációnak (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), a legjobb jelmeznek (Pierre-Jean Larroque), a legjobb díszletnek (Riton Dupire-Clément) és a legjobb mellékszereplőnek (Vincent Lacoste) járó elismerést, a film főszerepét alakító 25 éves Benjamin Voisin pedig a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.

A párizsi Olympia koncertteremben rendezett 47. César-díjátadó  másik nagy győztese a Leos Carax rendezésében készült Annette című zenés film, amely a 11 jelölés után öt kategóriában győzött: a legjobb rendezés mellett megkapta a legjobb vágásért (Nelly Quettier), a legjobb hangmérnöki munkáért (Pascaline Chavanne), a legjobb vizuális effektekért (Guillaume Pondard) és a legjobb filmzenéért (Ron Mael és Russell Mael) járó Césart. A giccsességet művészi eszközként vállaló musicalfilm, az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben, és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon is megkapta a legjobb rendezésnek járó elismerést.

A legjobb színésznek járó Césart Benoit Magimel vihette haza az Emmanuelle Bercot rendezésében készült De son vivant (Életében) című filmdrámában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznőnek járó szobrot Valérie Lemercier kapta meg a Céline Dion énekesnő élettörténete által ihletett Aline – A szerelem hangja című fikciós filmben nyújtott játékáért. A filmet a színésznő írta és rendezte.

A legjobb forgatókönyvnek járó Césart Arthur Harari és Vincent Poymiro vehette át az Arthur Harari rendezésében készült Onoda, 10 000 nuits dans la jungle (Onoda, 10 ezer éjszaka a dzsungelben) című filmjéért, amely egy japán katona története a második világháború végén a Fülöp-szigeteken.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart a francia Florian Zeller Az apa című angol című drámája nyerte el a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkinsszal a főszerepben.

Az elsőfilmes César-díjat Vincent Maël Cardona vehette át a Les Magnétiques című alkotásáért, amely egy vidéki francia család életén keresztül az 1980-as évek elején, az újhullámos zenéket sugárzó szabad rádiók világáról szól.

A legjobb női mellékszereplő díját az ápolónő Aissatou Diallo Sagnának ítélte a francia filmakadémia Catherine Corsini Intenzív találkozások című filmjében nyújtott alakításáért. Az ápolónő önmagát alakítja a kortárs társadalmi drámában.

A legígéretesebb színésznőnek járó Césart a 22 éves Anamaria Vartolomei vehette át, az 1960-as években játszódó Esemény című abortuszdráma című főszerepéért, amelyet Audrey Diwan rendezett. A film korábban a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díját is elnyerte.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Césart a Tibetben forgatott La Panthere des Neiges (A hópárduc) című alkotás kapta, Marie Amiguet és Vincent Munier rendezése.

Az életműért járó tiszteletbeli César-díjat idén Cate Blanchett vehette át. A szobrot Isabelle Huppert adta át az ausztrál filmsztárnak, akit állva ünnepelt a francia filmes szakma.

Az estet a filmakadémia a közelmúltban elhunyt Gaspard Ulliel filmszínész emlékének ajánlotta, akiről Xavier Dolan filmrendező személyes beszédben emlékezett meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés