ACNEWS

Csak 10 napot kell kibírnod, ha le akarsz szokni a cigiről

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A dohányzásról való leszokás előnyei szinte pillanatok alatt elkezdődnek a testben. Nem kell sokáig kibírnod, hogy meglepő eredményeket érj el.
Hirdetés
Ad image

A nikotinéhséget szörnyen nehéz leküzdeni. Kevesen szánják rá magukat, hogy végleg letegyék a cigarettát, sokan nem elég motiváltak hozzá, néhányan egyszerűen csak belefáradtak az örökös küzdelembe. De van itt egy lista, ami bemutatja mi történik a testtel, ha leteszik a cigarettát. Talán ez elég motiváció lesz az életmódváltoztatásra.

20 perc után: A vérnyomás és a pulzusszám kezd visszaesni a normális szintre.

2 óra után: A pulzusszám és a vérnyomás már a normál szintre csökkent. A perifériás keringés – vagyis a bőrt, kart és lábat tápláló kis erek – javulni kezdenek. Több oxigén kezd eljutni az ujjaidhoz és a lábujjaidhoz. Talán meglepő, hogy ez a nikotin utáni sóvárgás csúcsidőszaka is. Hányszor volt már, hogy két órán át nem gyújtottál rá cigarettára? Ennél rosszabb már nem is lehet.

8 óra: A szervezet nikotinszintje már 90 százalékkal csökkent.

12 óra: A vér elkezd megszabadulni a rendkívül mérgező szén-monoxid nevű vegyi anyagtól, amely nagyon erősen kötődik a vörösvértestekhez, és csökkenti az általuk szállítani képes oxigén mennyiségét.

24 óra: Még csak egy nap telt el, de máris csökken a szívroham kockázata. A dohányosok 70 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint a nemdohányzók.

48 óra: A dohányzás elpusztítja a szaglásban és az ízlelésben részt vevő sejteket, de két nap múlva újra növekedni kezdenek, ami azt jelenti, hogy jobban fogod értékelni az ételt.

72 óra: Ekkorra a nikotin már elhagyta a szervezetet. Ennek következtében az emberek egyre gyakrabban kezdenek elvonási tüneteket tapasztalni – de két dolgot ne felejts el. Először is, minden egyes elvonás enyhe; másodszor pedig, innentől kezdve egyre könnyebb lesz. Ez azért van, mert mostantól kezdve minden nap a nikotinreceptorok, amelyek függőségben tartanak, lassan elpusztulnak, mert már nem használod őket.

4 nap: Egyeseknél köhögés jelentkezhet. Ez furcsának tűnik, amikor nem dohányzol, de valójában a köhögést az okozza, hogy a tüdő megtisztítja magát, és megpróbálja felhozni az összes törmeléket, ami évek óta benne volt. Ez irritáló, de csak egy-két hétig tart.

5-8 napig: A szervezet folytatja az önjavítást. Az embereknek átlagosan napi háromszor van elvonási tünete, amelyek egyenként legfeljebb három percig tartanak. Ezek annak a jelei, hogy a szervezet visszatér a normális kerékvágásba.

10 nap: Ebben a szakaszban az átlagember már csak napi két elvonási fájdalomról számol be. A fogak és az íny vérkeringése normalizálódott.

2 hét: Az edzéstűrés és a fittség már jelentősen javult. Az emberek ilyenkor észreveszik, hogy a légzésük jobb. A bőr is javulni kezd ezidő tájt.

4 hét: A tüdőben lévő csillók, vagyis apró szőrszálak tovább nőnek, így csökken a mellkasi fertőzések kockázata.

3 hónap: A vörösvérsejtek átlagos élettartama három hónap, így a leszokás után ekkorra a cigarettafüstben lévő szén-monoxid által károsított vörösvértestek egészséges újakra cserélődnek. A tüdőkapacitás akár 30 százalékkal is megnő.

9 hónap: A dohányos tüdeje javítja önmagát, és a csillószőrök már teljesen működőképesek.

1 év: Egy évvel a dohányzás abbahagyása után a szívbetegség kockázata 50 százalékkal csökkent a dohányoshoz képest.

5 év: A stroke kockázata mostanra visszatért a soha nem dohányzó ember szintjére. A tüdő-, nyelőcső-, torok- és szájrákos halálozás kockázata jelentősen csökken.

10 év: A tüdőrákban való elhalálozás kockázata most már feleakkora, mint a dohányosoké.

13 év: Az átlagos dohányosnak, aki 75 évig él, hat foggal kevesebb van, mint egy nemdohányzónak, de 13 évvel a leszokás után a fogak elvesztésének kockázata ugyanolyan, mint annak, aki soha nem dohányzott.

15 év: A szívbetegség kockázata visszaáll annak szintjére, mint aki soha nem dohányzott. A hasnyálmirigyrák kockázata szintén lecsökkent arra a szintre, mint annak, aki soha nem dohányzott.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés