ACNEWS

Különös dolog nőtt egy férfi torkában a cigarettázástól

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ritka mellékhatása lett annak, hogy a férfi 30 éven keresztül, napi egy doboz cigarettát szívott el. Szőrszálak nőttek a torkában.
Hirdetés
Ad image

A dohányzás súlyos kockázatai jól ismertek: rák, szívbetegségek, stroke, tüdőbetegségek, cukorbetegség és a bőr gyorsabb öregedése. Most a dohányzás egy nagyon ritka mellékhatásáról számoltak be a lapok. Egy osztrák férfinek, aki 30 éven át napi egy doboz cigarettát szívott el, mélyen a torkában szőrszálak nőttek.

A most 52 éves férfi 2007-ben, 17 évvel azután, hogy elkezdett dohányozni, orvosi segítséget kért, és rekedt hangra, légzési nehézségekre és krónikus köhögésre panaszkodott. A hörgőtükrözés gyulladást és több szőrszálat mutatott ki a férfi torkában, egy olyan területen, amelyet korábban már megműtöttek. A férfi 10 éves korában majdnem megfulladt, és légcsőmetszéssel kezelték, hogy stabilizálják a légzését. A sebet ezután a füléből származó bőrrel és porccal zárták le. Amikor később köhögése és légszomja miatt kezelésre szorult, a transzplantáció helye körül szőrnövekedést találtak.

Az orvosoknak sikerült eltávolítaniuk a szőrszálakat kitépéssel, de ez nem jelentett végleges megoldást. A szőr tovább nőtt, és a beteg 14 éven keresztül minden évben visszatért a kórházba, ugyanazokra a tünetekre panaszkodva. A férfi nyakán általában hat-kilenc 2 centiméteres szőrszál volt, amelyek közül néhány a gégén keresztül a szájba nőtt. A szőrszálak eltávolítása mellett a férfit antibiotikummal kezelték, mivel a szőrszálak baktériumokkal voltak tele. A szőrszálakat végül csak 2022-ben sikerült kiirtani, amikor az orvosok endoszkópos argonplazma koagulációt végeztek, és így kiégették a szőrszálak gyökereit – írja a heute.at.

„Ezek az eredmények alátámaszthatják hipotézisünket, miszerint a dohányzási szokások indukálhatták és serkenthették az endotracheális szőrnövekedést a jelen esetben. Természetesen ez a feltételezés az ilyen esetek ritkasága miatt nem bizonyítható ” – írták az orvosok a tanulmányukban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés