ACNEWS

Méregdrága hernyógombákra csaptak le a vámosok

Cordyceps Chinensis Fotó: Youtube
Cordyceps Chinensis Fotó: Youtube
A vámtisztviselők nem engedték, hogy egy kotelniki lakos egyedi gombát tartalmazó csomagot kapjon.
Hirdetés
Ad image

Mintegy 3,5 millió forint értékű élősködő gombát találtak a vámosok egy Indiából származó kis csomagban, amelyet egy Moszkva melletti Kotelnikiben élő vásárlónak küldtek. A küldeményt a feladó 2,5 dollárra értékelte, megtévesztésként.

Az mk.ru azt írja, hogy a 200 gramm súlyú szállítmány átvizsgálásakor a központi postai vámhatóság ellenőre a monitor képernyőjén gyanús tárgyakat látott, amelyek kis pálcikáknak tűntek. A dobozban szárított hernyók voltak, amelyekből a cordyceps chinensis (kínai hernyógomba) fajhoz tartozó gombák csíráztak ki. Nem volt behozatali engedély, így a csomagot visszaküldik a feladónak.

Ez a legértékesebb gomba, amelyet a keleti gyógyászatban mintegy 5000 éve használnak. A természetben csak néhány, a tibeti hegyekben élő lepkefaj hernyóin található meg. A gyógyszert különböző betegségek megelőzésére és terápiájára használják – a megfázástól a potenciazavarokig. Itthon is árulnak sok olyan fajta készítményt, melye kínai hernyógombát tartamaz, és azt állítják róla, hogy szinte mindenre jó. Talán ezért is olyan borsos az áruk.

Egyébként ugyanehhez a gomba családhoz tartozik az a fajta is, amely például a hangyák idegrendszerét támadja meg. Amikor az Ophiocordyceps unilateralis, közismert nevén „zombihangya gomba” megfertőzi a rovart, fokozatosan átveszi az irányítást a rovar teste fölött. Az aljnövényzetbe navigálja az állatot. Ott a szájzárba fogott állkapcsával a hangya akaratán kívül még ráharap egy levélre, ezzel biztosítva a test folyamatos kapcsolatát a talajhoz.

A hangya ezután meghal, testében pedig tovább nő a gomba, hogy aztán a rovar fején keresztül bukkanjanak fel a spórák. A teljes folyamat tíz napon át zajlik, a megszállt hangyából előbb a gomba befolyása alatt közlekedő zombi, végül gombakeltető válik.

Sokan úgy gondolják, hogy a környezeti változások hatására ez a gombafaj mutálódni fog. Ellenállóbb lesz, és az évek során egyre nagyobb állatokat lesz képes majd megfertőzni.

Ezen a nyomvonalon született meg amúgy a Last of us nevű számítógépes játék, melyből később egy sorozat is született azonos névvel. Itt az alaptörténet arról szól, hogy az Ophiocordyceps unilateralis tovább fejlődött, megfertőzte az embert, és egy globális járvány alakult ki, aminek világpusztulás lett a vége.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés