ACNEWS

Csak óvatosan, belehalhat a kutyánk egy vidám grillpartiba

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Itt a jó idő, és sokan a szabadban sütögetnek a négylábú társaságában. De van pár dolog, amire nagyon figyelni kell, különben nagy baj lehet.
Hirdetés
Ad image

A hétvégére közel 30 fokos, napsütéses időt mondanak. Sokan ilyenkor kimennek a kertbe, feldobnak pár húst és zöldséget a grillre. A kutyának is csurran-cseppen valami.

De ami nekünk ízletes, az a négylábú kedvenceknek erősen mérgező lehet.

A Mirror cikke szerint, tízből kilenc állattartó nem tudja, hogy a kukoricacsutka veszélyes a háziállatokra. Ez egy olyan grillétel, amitől a kutyáknak távol kellene tartaniuk magukat.

Bár a kukorica önmagában nem jelent veszélyt, a csöves kukorica a kutyák számára fulladásveszélyes, és bélelzáródást okozhat, ami végzetes lehet.

A lap szakértője további tippeket is adott a felelős sütögetéshez.

Nyers húsok

A grillezés előkészítésekor ügyeljünk arra, hogy a nyers húsokat és halakat távol tartsuk kutyáink éhes szájától.

A nyers vagy nem kellően átsütött húsok olyan baktériumokat tartalmazhatnak, mint a szalmonella és a lisztéria, amelyek károsak a kutyákra.

Nyársak

A fanyársak károsíthatják kutyáink száját és emésztőrendszerét, vagy akár be is akadhatnak, és fulladást okozhatnak, ami végzetes lehet.

Ha kutya megrágja a fanyársat, azt sokszor képes megemészteni, ha lebomlik. De ha a kedvenc hányni kezd, akkor forduljon segítségért.

Alkohol

Bár nyilvánvalónak tűnhet, az állattartók több mint fele nem tudja, hogy az alkohol mérgező a kutyákra.

Az etanol (az alkoholban lévő bódítószer) és a komló (amelyet a sörfőzéshez használnak) alkoholmérgezést okozhat a kutyáknak, ami hányást, tájékozódási zavarokat, izomremegést és akár görcsöket is okozhat.

Hagymafélék

A fokhagyma és a hagyma az egyik olyan fő alapanyag, amelyet a grillételekhez, köztük a hamburgerek készítéséhez használunk.

Tízből hét gazda viszont nem tudja, hogy a fokhagyma és a hagyma ártalmas lehet.

Ezek az összetevők gyomorpanaszokat okozhatnak (beleértve a hányingert, hasi fájdalmat és hasmenést), súlyos esetben pedig súlyos szervi károsodást okozhatnak, ami akár halálos is lehet.

Milyen grillételeket ehet a kutyánk?

Ezek a kutyák számára biztonságos ételek a grillezés során:

– Sima sertéshús, marhahús, csirke, lazac (megfelelően átsütve, fűszerezés nélkül).

– Grillezett zöldségek

– Némi friss gyümölcs (kerüljük a szőlőt, szilvát, őszibarackot, mazsolát vagy almamagot – maradjon a banán, narancs, ananász vagy mangó).

– Burgonya és édesburgonya teljesen megfőzve, mivel a nyers burgonya szolanint tartalmaz, ami a kutyák számára mérgező vegyület.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés