ACNEWS

Ön tudja, ki győzne egy ember-csimpánz küzdelemben?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Feküdtél már éjszaka forgolódva az ágyadban, arra gondolva, hogy megtudnál-e verni egy csimpánzt? Nos, többé nem kell ezen filózni, ugyanis ez a vita eldőlt.
Hirdetés
Ad image

A tudósok megfejtették azt az ősrégi kérdést, hogy ki nyerne egy harcban, az ember és a csimpánz között. Ugyan a majomféle sok hasonló tulajdonságot mutat az emberrel, de a számos alapvető különbség teszi ezt a különleges csatát olyannyira izgalmassá.

Az A-Z Animals szakértői végigvették ennek az ősi leszámolásnak a realitásait, hogy egyszer s mindenkorra választ adjanak a kérdésre, ha esetleg valóra válna a Majmok bolygójának a forgatókönyve.

Természetesen vannak fizikai különbségek. Az emberek nagyobbak, általában magasabbak és nehezebbek. A végsebességünk viszont átlagosan 25 km/ óra, míg a csimpánzoké ehhez képest 40 km/ óra. Az állatok harapásereje is messze lehagyja az emberekét. Az érzékszervek tekintetében az embernek jobb a szaglása és a látása, de a csimpánzoknak erősebb a hallása. A csimpánz valószínűleg inkább a kapaszkodás mellett döntene, és megpróbálná a földhöz vágni az ellenséget, miközben fogait használva, taposná és rángatná áldozatát. Az emberek eközben inkább a felemelkedést választják, ha a harc fegyverek nélkül zajlik.

Az A-Z Animals úgy véli, hogy hét döntő tényező lenne a küzdelemben.

  • Az embereknek jelentős méretbeli előnyük van, 1-0
  • A csimpánzok gyorsabban mozognak, 1-1
  • A harapás és a fogak mérete a csimpánzok győzelme, 1-2
  • Mindketten különböző erősségűek az érzékszervek tekintetében, így ez döntetlen, 1-2
  • Védekezésben a csimpánz hatalmas fogai félelmetesebbek, mint az ember menekülés vagy harc ösztönei, 1-3
  • Az ember nagyobb agya azt jelenti, hogy valószínűsíthetően kihasználja az okosabb támadásokat, 2-3
  • A csimpánz változatosabb ragadozói viselkedéssel rendelkezik, mivel egyszerre reagál és provokál, 2-4

Összességében a csimpánz nyer, így valószínűleg jobb, ha nem meghúzzuk magunkat, ha összefutunk eggyel. A futás a legokosabb dolog, és mivel az embernek jobb az állóképessége is, így ha mégis üldözőbe venné, valószínűleg előbb elfáradna. Ha pedig csak az a választásod, hogy maradj és harcolj, akkor valószínűleg egy fegyver a megfelelő, hogy kiegyenlítsd az esélyeket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés