ACNEWS

Csökkenti a vérnyomást a fogmosás

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A klimax után ez különösen fontos lehet a nők számára.
Hirdetés
Ad image

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő hívta fel a figyelmet egy amerikai tanulmány kapcsán arra, hogy egyes szájüregben élő baktériumok kapcsolatban állhatnak a vérnyomással.

„A Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklapban megjelent tanulmányban 1215 (középértékben 63 éves, vagyis a menopauzán túli) nő vett részt, akiket először 1997 és 2001 között vizsgáltak. Vettek tűlük íny alatti plakkokból baktériummintát, mértek vérnyomást, továbbá követték az életmódbeli és egészségügyi jellemzőket” – írja a szakértő.

A vizsgálat összesen 245 féle baktériumot mutatott ki. Ezek között 10 olyan baktérium volt, amelynek jelenlétét összefüggésbe hozták a vizsgálat időtartama alatt kialakult magas vérnyomással, 5 baktériumot pedig a csökkent értékekkel. A kapcsolat kétféle baktérium kivételével akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a demográfiai, klinikai és életmódbeli jellemzőket – írja az egeszsegkalauz.hu.

Kiderült, hogy már más kutatások is kimutatták, hogy a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában és a szájüregi baktériumokkal együtt egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes baktériumok például a szájüregből bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba. A rendszeres fogmosás, feltehető, nem csak a szájüreg higiéniájáról gondoskodik, de a baktériumok korlátozása jótékonyan hathat a vérnyomásra is. A kutatás azonban nem terjedt ki a fiatalabb korosztályra, se a férfiakra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés