ACNEWS

Csukákkal vadásznak a halakra Hévízen

Hévíz / Fotó: Shutterstock
Hévíz / Fotó: Shutterstock
Ragadozó halakat „küldenének rá” az invazív fajokra, akiknek a jelenléte nagy problémát jelet. A kutatók szerint akár a Balatonba is bekerülhetnek.
Hirdetés
Ad image

A Hévízi-tó vízkészlete az év minden szakaszában gyakran cserélődik, miután a víz a Hívízi-csatornán keresztül a tóból egyenesen a Zala folyóba ömlik. A kifolyótól még egy-két kilométeren át meleg a víz, így az télen sem fagy be. Ráadásul kedvező életfeltételeket biztosít sok trópusi halnak, amelyek télen elpusztulnának a hidegebb vizeinkben. A sokszinuvidek.hu arról számolt be, hogy vélhetően felelőtlen akvaristák pakolták tele a kifolyót az elmúlt években olyan trópusi halakkal, amiket alapvetően Magyarországon akváriumi céllal tartanak. Elengedik őket, tenyésztgetik, majd, amikor úgy döntenek kiszedik őket onnan.

https://www.tiktok.com/@alexoutdoor24/video/7423710174076013857?refer=embed

Azonban ezekkel az inváziós fajokkal az a gond, hogy felfalják az őshonos halakat, kiszorítva az őshonos társaikat. Éppen ezért most a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a területre őshonos ragadozókat és csukákat telepítettek, hogy megnézzék a következő egy évben mi történik az invazív fajok állományával. A biológiai szelekciót követően, jövő télen ismét lehalásszák majd a Hévízi-tó kifolyóját és megvizsgálják, hogy mennyiben változott a halállomány összetétele. Hasonló halászat történt egyébként idén februárban is, így könnyen nyomon lehet majd követni az állományi változásokat.

Ezeknek a halaknak a jelenléte pedig nagy problémát jelent. Olyannyira, hogy a kutatók szerint a közeljövőben akár a Balatont is elérhetik, hiszen a Zala-folyóban már fogtak jaguársügért.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés