ACNEWS

Nagyon rossz hírt kaptak a cukorbetegek

Pixabay
Pixabay
A készítmények egy részét már nem forgalmazzák, más része gyártási hibák miatt tűnt el a patikákból.
Hirdetés
Ad image

Bajban a cukorbetegek: inzulinhiány van a patikákban. Hiánycikk lett több inzulinfajta is. Szili Mónika, az egyik kaposvári patika gyógyszerésze a SONLINE érdeklődésére elmondta, hogy a Tresiba inzulint nem lehet megvenni náluk, ám a többi fajtából bőven van készleten. Az elmúlt hónapokban más készítményekből is volt hiány.

Egy másik kaposvári gyógyszertárban elmondták, a náluk elérhető 15 fajta készítményből hármat nehezebb beszerezni. A patikus arról is beszélt, vannak olyan úgynevezett tollak, melyekhez csak inzulinpatronokat kell vásárolni. Ezzel ki lehet váltani az előre töltött inzulinokat, de ha az orvos nem a külön patronos változatot írta fel a betegnek, akkor arra a típusra nem jár társadalombiztosítási támogatás. Ezért majdnem 20 ezer forintért lehet hozzájutni.

Az egyik gyártó a termékeit kivonta a magyar piacról, emiatt is alakult ki ez a helyzet  – hangsúlyozta a Szabó Péter Balázs lengyeltóti  gyógyszerész. Az Insuman nevű készítmény tűnt el a polcokról, de más fajtákból is kevés van.

Több helyen Tresibából és a Trulicityből is tíz százalék alatti a készlet, vagyis napokon belül elfogy.  Ha valaki nem kap inzulint abban a patikában, ahol mindig vásárolni szokott, azt tanácsolják, jegyeztesse elő, és ha megérkezik a gyógyszertárba, akkor kérjen értesítést.

Szabó Péter Balázs, a kamara somogyi elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a megszűnt készítmény helyett másikat kell használni, ehhez viszont a betegeknek a szakorvossal kell konzultálniuk, mert másik fajta gyógyszerrel nem lehet csak úgy helyettesíteni a korábbit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés