ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Darazsak törték át a falat a gyermekszobában Szegeden

A szakértő szerint észre lehetett, kellett volna venni, hogy mi zajlik-készülődik a házban, szobában...
Hirdetés
Ad image

„Aznap érkeztünk haza a fiammal, aki néhány napig nem volt itthon, és valószínűleg ez menthette meg az életét. Bement a szobájába, majd hangosan kiabálni kezdett: tele van a szobám darázzsal.” – mondta el a Blikknek a kisfiú anyja, akinek a szobáját ellepték a darazsak. A történet szerint a szegedi család otthonába, egészen pontosan a gyerekszobába beették magukat a rovarok. Olyannyira, hogy szinte éjjeli sötétség lepte el a szobát, az ablakon nem lehetett kilátni.

Az anya eleinte rovarirtó sprével próbálta meg felvenni velük a harcot, de miután ez nem vált be, riasztotta a tűzoltókat. Az anyát a menekülés közben megcsípte az egyik darázs, ami miatt kórházba kellett szállítani. A csípés ugyanis szívritmuszavart okozott nála. Az irtással többen is megpróbálkoztak, azonban sikertelenül. Amikor vegyszert fújtak a villanyvezetékekhez, ami mellett másztak be a darazsak azok felbolydultak. Átszakították a gipszkartont, majd egyre nagyobb számban zúdultak be a szobába.

A mennyezetet másnap reggel bontották meg. Csak ekkor sikerült hozzáférni a hatalmas, ötszintes kaptárhoz, amit gyakorlatilag csak a tapéta tartott. „Mindez a gyerek fejétől egy méterre.” – tette hozzá Dalma. A fiú később vallotta csak be, hogy éjszakánként hallott hangokat a dal mögül, azonban azt hitte, hogy csak valamelyik háztartási berendezés zúg.

Észre lehetett volna venni

A kérdés pedig jogosan merülhet fel bárkiben, miszerint, hogy nem lehetett észrevenni egy ekkora kaptárt, amit mindössze a szentlélek tartott még a falban. „Kívülről ez minden esetben látszik, hiszen egy rejtett fészekben is van mozgás. A darazsaknak ki kell menniük élelemért, így kívülről kell lennie valami nyomnak. A cserepek között, a falon, valahol. Kell lennie mozgásnak.” – árulta el az AcNews-nak Lakatos Richárd, a Pro-Toxin Kft. egészségügyi gázmestere. Hozzátéve, hogy a leginkább a ló-, német- és a kecskedarazsak készítenek hasonló rejtett fészkeket. „Ha már lehet hallani, hogy kapirgálnak érdemes szólni egy felnőttnek és utánajárni, hogy honnan is jöhet ez a zaj. Egy kis körültekintéssel sok esetben elkerülhető lenne a baj.” – fűzte hozzá.

Ezt kell tenni, ha támadnak a darazsak

„Zárjuk be az ajtót és menjünk minél távolabb a fészektől. Nem utolsó sorban pedig hívjunk ki azonnal egy szakembert.” – tanácsolta az egészségügyi gázmester. A fészek kiszúrására pedig hónapjai voltak a családnak. „Táplálék és környezetfüggő, hogy mennyi időbe telik, míg létrejön egy ekkora fészek. A darazsak kora tavasszal kezdenek el építkezni egészen az első fagyig, amikor kipusztulnak. A királynő pedig elbújik. Következő évben pedig minden kezdődik elölről.” – fogalmazott Lakatos Richárd.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés