ACNEWS

Öngyilkosok lettek Károly király delfinjei – videó

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Hosszúszárnyú, gömbölyűfejű delfinek vetődött partra Ausztrália nyugati részén. A delfincsapat fele szerda reggelre a mentési kísérletek ellenére elpusztult.
Hirdetés
Ad image

A delfinek kedden reggel tűntek fel Albanitól keletre, a Cheynes Beach környékén. A csapat a nap folyamán egyre közelebb került a parthoz, délutánra már tele volt a partszakasz a kivetődött hosszúszárnyú delfinekkel.

A delfinek mentésén állatvédők, a perth-i állatkert állatorvosai, tengerbiológiai szakértők és önkéntesek is dolgoznak. A nyugat-ausztráliai természetvédelmi hivatal átmeneti tábort állított fel, hogy nyomon tudják követni a delfinek állapotát. A hivatal egyik illetékese az ausztrál közszolgálati médiának elmondta, hogy az éjszaka folyamán 51 állat pusztult el a parton – számolt be róla az MTI.

„Negyvenhat delfin még életben van, most arra koncentrálunk, hogy visszajuttassuk őket a vízbe, és arra ösztönözzük őket, hogy mélyebb vizek felé ússzanak. Optimisták vagyunk, szeretnénk annyi delfint megmenteni, amennyit csak tudunk” – mondta.

A hatóság arra kérte a bámészkodókat, hogy ne közelítsék meg az állatokat: „Biztonsági okokból kérjük a lakosságot, hogy maradjanak távol a strandtól. Már most is van elég önkéntes.”

Drónfelvételeken, amelyek a delfinek partravetődése előtt készültek az látszik, hogy a delfinek szív alakú alakzatba formálódtak, mielőtt szárazra kerültek volna. A Cheynes Beach Caravan Park tulajdonosa az ABC csatornának elmondta, hogy ilyen jelenséget még sohasem láttak.

Szakértők szerint a szokatlan viselkedés a csoporton belüli stresszre vagy betegségre utalhat. A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek rendkívül szociális állatok, és gyakran egész életük során szoros kapcsolatot tartanak fenn csoportjukkal.

Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem szakértője szerint a drónfelvétel alapján úgy tűnik, hogy a delfinek összezavarodtak, a tömeges partravetődés okát azonban ő sem tudta megmagyarázni, azt nem tartotta valószínűnek, hogy ragadozó elől menekültek volna.

A rossz időjárás és a fagyos vízhőmérséklet megnehezíti az ottani munkát. A még életben lévő bálnáknak nincs sok idejük. Abban a pillanatban, hogy egy bármilyen bálna vagy delfin a partra kerül, az óra ketyegni kezd a túlélését illetően. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy a tengeri emlősök később ismét partra vetődnek – írja a krone.at.

Sokan nem tudják, de a brit felségterületen élő delfinek a brit uralkodóhoz, III. Károlynak a tulajdonában vannak. Anglia királya egyben az ország delfinfelügyelője is, egy több száz évre visszanyúló furcsa törvénynek köszönhetően. A király örökölte a meg nem határozott számú delfint és bálnát, valamint 32 ezer hattyút, amikor a néhai királynő 2022. szeptember 8-án elhunyt. Mivel nem csak Nagy-Britannia, hanem Ausztrália királya is Károly, így őt is hatalmas veszteség érte a napokban történt tragédiával. Bátran ki lehet jelenteni, hogy jelenleg III. Károly a világ legrosszabb delfinpásztora…

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés