ACNEWS

Senki nem mer szembenézni a saját demenciájával: 7 korai jel

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A demencia az egyik legpusztítóbb betegség lehet. A többség azonban nem törődik a degeneratív agyi állapot korai jeleivel.
Hirdetés
Ad image

Az Alzheimer’s Society új felméréséből kiderült, hogy szinte senki nem mer szembenézni a betegséggel. Megriad tőle. És csak igen kevés ember mondja el az orvosának az első hónapban, hogy a demencia tünetei jelentkeznek nála vagy szeretteinél. A többség hallgat.

A demencia súlyos betegség, amely az agyműködés hanyatlásával jár, és gyakran nemcsak a beteg, hanem a hozzátartozók számára is pusztító lehet. Ez az egymással összefüggő szindrómák egy csoportja, amelyek sokféleképpen jelentkeznek – és egyes tünetek meglephetik az embereket, mivel gyakran összekeverik őket az öregedéssel.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik leggyakoribb típusa. Bár a betegség általában memóriavesztéssel jár, viselkedésbeli változásokhoz és mozgásproblémákhoz is vezethet. Mint minden betegség esetében, minél korábban észlelik a tüneteket és diagnosztizálják, annál jobb támogatási lehetőségek állnak a beteg rendelkezésére.

Az 1100 ember megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy sokan azért hallgatnak, mert nem tudják biztosan, hogy mely tünetek lehetnek összefüggésben a demenciával, és melyek csupán a normális öregedés jelei. Minden harmadik ember, aki a demencia tüneteit észleli magán vagy egy szerettén, több mint egy hónapig megtartja magának a félelmét – számolt be róla a Mirror.

A felmérés tanúsága szerint csak az emberek 15 százaléka foglalkozott közvetlenül és azonnal a kérdéssel. Eközben 11 százalék azt mondta, hogy még mindig nem vetette fel aggodalmát senkinek, még az első tünet észlelése után sem. Ez azért jelent problémát, mert kihatással van arra, hogy az emberek milyen gyorsan tudnak segítséget kérni. 23 százalékuk több mint hat hónapot várt, mielőtt orvoshoz vagy háziorvoshoz fordult.

A demencia hét lehetséges tünete:

  • Nehézségek a beszélgetés követésében
  • Koncentrációs nehézségek
  • Emlékezetkiesés
  • Hallásromlás
  • Feledékenység
  • Hangulatváltozások
  • Mozgási nehézségek
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés