ACNEWS

Depressziós lett Laura, az ártatlanul meghurcolt magyar úszólány

Másfél évig pokol volt Laura élete a hazug doppingvád miatt Fotó: MÚSZ
Másfél évig pokol volt Laura élete a hazug doppingvád miatt Fotó: MÚSZ
Súlyos anyagi és erkölcsi kártérítésre számíthat a WADA, amiért hamisan doppingváddal illette Ilyés Laura Vandát.
Hirdetés
Ad image

Beismerte, hogy hibázott és visszavonta a hamis doppingvádat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Ilyés Laura Vanda úszó ellen. Ehhez másfél év kellett az ügynökségnek, közben lelkileg padlóra küldte a junior Európa-bajnoki ezüstérmes úszónőt. Kiderült: a jogászok már dolgoznak azon, hogy kártérítési igényt nyújtsanak be a WADA ellen, mivel súlyos károk érték a sportolót.

„Nagyon nehéz időszak volt… Egyrészt nagyon meghurcolva éreztem magam és nem tudtam, mi fog történni. Másrészt én három éves korom óta úszom. Emellett a tanulás is nagyon fontos számomra. Tehát volt egy nagyon szoros napirendem több mint tíz évig – magyarázta a sajtótájékoztatón Laura, a Semmelweis Egyetem harmadéves hallgatója. – Gyakorlatilag minden öt percem ki volt számolva és ebből akkor kiszakadtam. Ez vezetett egy nagyon mély gödörig, orvosi segítséget kellett kérnem, depresszióba estem.” Laura a Magyar Úszó Szövetség támogatásával talált egy olyan orvosi és jogi csapatot, amely segített bebizonyítania ártatlanságát.

Ilyés Laura elárulta, hogy az úszást nem tudja elengedni, s ugyan a párizsi olimpia nagyon közel van, bizonytalan, hogy ott lesz-e. De a jövő évi budapesti rövidpályás világbajnokságon szeretne részt venni – írta az Origo.

„Hittünk Laura ártatlanságában és ami segítséget a szövetség meg tudott adni, azt mind megadta. De nem ezen múlt – magyarázta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke. – Neki tulajdonképpen az egész életét megpecsételte ez az ügy. Úgy kellett másfél éven keresztül kelnie és feküdnie, hogy ott volt rajta ez a nyomasztó, nagy súlyú, megszégyenítő vád. Mint egy skarlát betű. Végtelenül tisztelem, hogy óriási erővel, önbizalommal és kitartással tudta ezt kezelni.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés