ACNEWS

Depressziót okozhat a sült krumpli

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

Az olajban sült ételek gyakori fogyasztása negatív hatással lehet a mentális egészségre.

Egy kínai Hangcsouban működő kutatócsoport megállapította, hogy a olajban sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása akár 12%-kal magasabb szorongás- és 7%-kal magasabb depresszió-kockázattal járt együtt, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak hasonló ételt.

Az olajban sült ételek ismert kockázati tényezői az elhízásnak, a magas vérnyomásnak és más egészségügyi hatásoknak. A táplálkozást tanulmányozó szakértők szerint azonban az eredmények csupán előzetesek, és nem feltétlenül egyértelmű, hogy kedvenc gyorsételeink okozták-e a mentális egészségügyi problémákat, vagy fordítva: a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak az olajban sült falatokhoz.

Az új tanulmány szerint több ultrafeldolgozott, sütött élelmiszer fogyasztása esetén a rákos megbetegedések kockázata, különösen a petefészekrák esetében megnőtt.

A tanulmány 140 728 alanyt vizsgált 11,3 éven keresztül. Miután kizárták azokat, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben találtak szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik olajban sült ételeket fogyasztottak, míg kifejezetten a sült burgonya esetében 2%-kal nagyobb volt a depresszió kockázata, mint a sült fehér húsok esetében.

A tanulmány egyebek között azt is megállapította, hogy az egynél több adag sült ételt rendszeresen fogyasztó résztvevők nagyobb valószínűséggel fiatal férfiak voltak.

Az ok-okozati összefüggések keresése azonban ugyanilyen könnyen mehet a másik irányba is: a szorongással vagy depresszióval küzdő emberek egyre gyakrabban fordulnak a „vigasztaló ételekhez”, hogy valamiféle enyhülést nyerjenek” – mondta Dr. David Katz, a True Health Initiative nevű nonprofit szervezet alapítója.

A szakember szerint a szorongás és depresszió alaptüneteivel küzdők amolyan „vigasz” gyanánt fordulnak a sült ételekhez. A kutatók azt feltételezik, hogy a sütési folyamat során keletkező akrilamid nevű szerves vegyület a felelős a szorongás és a depresszió magasabb kockázatáért.

„A sült ételek egészségügyi hatásai nagyban függnek attól, hogy milyen ételeket sütnek ki, és milyen típusú zsiradékot használnak a sütéshez” – magyarázta Dr. Walter Willett, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora – „A burgonya azért ad aggodalomra okot a lehetséges hangulati hatások miatt, mert nagy vércukorszint-emelkedéseket, majd ezekre adott hormonális válaszokat okozhat. Ezeket a lökéseket azonban részben tompítja a zsír, amit a sütésből származó zsír biztosít”.

Dr. Willett azt is megjegyezte, hogy az akrilamid nem csak sütés során keletkezik. Ott van a kávéban, a bab pörkölése miatt, és a pirítósban is, amit a szénhidrátok fehérjével együtt történő melegítése okoz.

Yu Zhang, a Zhejiang Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint nem kell pánikba esni az olajban sült ételek káros hatásai miatt. De az egészséges életmód fenntartása és a sült ételek fogyasztásának csökkentése azonban az általános állapot mellett a mentális egészség szempontjából is előnyös lehet.

A kutatók rámutattak arra, hogy a közelmúltban világszerte nőtt a depresszió és a szorongás, 2020-ban 27,6, illetve 25,6 százalékkal. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint is a felnőttek több mint 5%-a szenved depresszióban, globálisan – írja a CNN Health.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés