ACNEWS

Már Kanada is nekiugrott Kínának

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Kanada kiutasította Zhao Wei-t, a kínai nagykövetet mert állítólag megpróbált megfélemlíteni egy törvényhozót.
Hirdetés
Ad image

Peking sem marad adós a válasszal. Kiutasítottak egy kanadai diplomatát Sanghajból, megtorlásképpen. A kínai tisztviselő, állítólag megpróbált megfélemlíteni egy kanadai törvényhozót, aki bírálta Kína ujgur muzulmán kisebbséggel szembeni bánásmódját.

A kínai külügyminisztérium kedden tette meg a bejelentést, miután hangosan tiltakozott az ellen, hogy Ottawa kiutasította Zhao Wei-t, akit a kanadai hírszerzés azzal vádolt, hogy célba vette Michael Chong törvényhozót és családját.

A konzervatív képviselő Chong kritikusan nyilatkozott Peking emberi jogi visszaéléseiről. Zhaót Kanada „persona non grata”-nak nyilvánította – közölte Mélanie Joly külügyminiszter.

„Kína határozottan elítéli és határozottan ellenzi ezt a döntést” – áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

„A kanadai fél ésszerűtlen intézkedéseire válaszul Kína úgy döntött, hogy kölcsönös ellenlépéseket tesz. A sanghaji kanadai főkonzulátus konzulját, Jennifer Lynn Lalonde-ot „persona non grata”-nak minősíti, és felszólította, hogy május 13-ig hagyja el Kínát. Kína fenntartja a jogot további reakciók megtételére.”

Kína korábban megtorlásra figyelmeztetett, ha Kanada eltávolítja egyik diplomatáját, ezzel is aláhúzva a két ország közötti feszült viszonyt.

Mélenie Joly, a kanadai külügyminiszter elismerte a pekingi büntetőintézkedések valószínűségét, amikor csütörtökön egy parlamenti bizottság előtt beszélt, párhuzamot vonva azzal, ahogyan két kanadait, Michael Kovrigot és Michael Spavort őrizetbe vették büntetésként azért, mert Kanada letartóztatta Meng Wanzhou-t – számolt be róla a Guardian.

Hétfőn azonban Joly azt mondta, hogy a Zhao kiutasításáról szóló döntést az összes tényező gondos mérlegelése után hozták meg.

Kanadában ritka a diplomáciai kiutasítás

Ez rávilágít arra, hogy Ottawa milyen komolyan veszi a helyzetet. A legutóbbi kiutasítás 2018-ban történt. Ekkor Kanada több mint 20 szövetségeséhez csatlakozva az Egyesült Királyságban történt idegméregtámadásra válaszul négy orosz diplomatát utasított ki.

A hírszerzés jelentése május 1-jén került napvilágra, amikor a kanadai Globe and Mail újság arról számolt be, hogy Kína információkat keresett Chongról és családjáról Kínában, valószínűleg azért, hogy „példát statuáljon” vele, és másokat is elrettentsen attól, hogy a kínai kormány ellen foglaljanak állást.

Az újság egy meg nem nevezett nemzetbiztonsági forrásra hivatkozva azt állította, hogy Zhao részt vett az információgyűjtésben Chongról, aki 2021-ben sikeres indítványt támogatott, amelyben népirtásnak nyilvánította, ahogy Kína kezeli az ujgur muszlim kisebbséget.

Chong azt mondta, hogy „mélységesen csalódott”, amikor egy újságból értesült a hongkongi családját fenyegető potenciális veszélyről, és bírálta Justin Trudeau kormányát a tétlenségért.

Trudeau azt mondta, hogy az újságból értesült a hírszerzési jelentésről.

Kína azt állítja, hogy soha nem avatkozott be Kanada belügyeibe, és nem is áll érdekében, hogy ezt tegye. Kína torontói főkonzulátusa szerint a Chongról szóló jelentések alaptalanok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés