ACNEWS

Disznók mentik meg az emberiség szívét

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Egy sertés szívét ültették át egy végstádiumú szívbetegségben szenvedő betegbe. A szív már magától működik, problémamentesen.
Hirdetés
Ad image

Lehet, hogy ez lesz a jövő – nem kell emberhalálra várnia annak, akinek új szívre van szüksége.

Az 58 éves Lawrence Faucette szeptemberben esett át azon a műtéten, amely mindössze a második volt, amelyet valaha emberen végeztek. Faucette szívbetegsége és meglévő betegségei miatt nem volt alkalmas hagyományos emberi szívátültetésre.

„Az őt gondozó orvosok szerint a szívműködése kiváló” – mondta Dr. Bartley Griffith, a Marylandi Egyetem Orvosi Karának szív- és tüdőtranszplantációs programjának igazgatója, aki a műtétet végezte.

„Jelenleg nincs nyoma fertőzéseknek és kilökődésnek sem”.

A férfinak azóta visszavonták az összes gyógyszerét, ami a szívét támogatta, hiszen az már magától működik. Most már csak arra kell koncentrálnia, hogy visszanyerje az erejét.

Faucette-et először szeptember 14-én vették fel az UMMC-be, miután szívelégtelenség tüneteit tapasztalta. A kórházban töltött idő alatt a szíve kétszer is megállt, és csak a szobájában lévő defibrillátornak köszönhetően tudták visszahozni – írja a CNN.

A felhasznált sertésszív egy genetikailag módosított sertéséből származik. A sertésben 10 gént szerkesztettek, köztük három gént „kiütöttek” vagy inaktiváltak, hogy kiküszöböljék a sertés vérsejtjeiben lévő alfa-gál cukrot, amely súlyos reakciót válthat ki az emberi immunrendszerben, ami szervkilökődést okozhat. Egy további sertésgént módosítottak, hogy szabályozzák a sertés szívének növekedését, míg hat emberi gént adtak hozzá a sertés genomjához, hogy növeljék az immunrendszer általi elfogadottságot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés