ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Döbbenetesen sok lőfegyvert tartanak Magyarországon

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Magyarország lélekszámához mérten korántsem csekély a lőfegyverek mennyisége. Alig hinnénk, de a darabszám negyedmillióra rúg!
Hirdetés
Ad image

Magyarországon csakis különleges feltételekkel és engedély birtokában lehet lőfegyvert tartani. Az Országos Rendőrfőkapitányság közzétette az aktuális számokat, az adatok pedig sokkolóak.

Korántsem egyszerű a hivatalos eljárás, szigorúak a feltételek is, ám mégis nagyon sokan rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel hazánkban. Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) által közzétett adatok alapján 144 334 személy rendelkezik ilyen engedéllyel – írta meg az Index. Magyarországon a természetes személyek nem kevesebb, mint 250 809 éles lőfegyvert tartanak maguknál. A gáz- és riasztófegyverek száma sem csekély, 73 587 tartási engedélyt adtak ki ilyenekre.

Fontos megemlíteni, hogy ennél sokkal több lőfegyver van az országban. Az ORFK közérdekű adatbázisa mellett még további listák is léteznek, de ezek tartalma már nem nyilvános. Lássuk, kiknél lehetnek még lőfegyverek! Például a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, vagy a hazánkban állomásozó fegyveres szervek tagjainál. Aztán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendvédelmi szervek, a fegyveres biztonsági őrség állománya is rendelkezik ilyenekkel. Van lőfegyvere továbbá az Országgyűlési Őrség tagjainak is. Végezetül a rendészeti, katonai képzést folytató intézmények is tárolnak lőfegyvereket.

Természetes személy, vagy szervezet fegyvertartási engedélyt a vonatkozó törvény szabályai szerint igényelhet. Az engedély kiadására a kérelmező lakóhelye szerinti rendőrkapitányság jogosult. Budapest teljes területén a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az illetékes. A kérelem benyújtásakor hitelesen indokolni kell a fegyvertartás célját, amely lehet például önvédelem, vagy munkavégzés. Elfogadható cél még a filmgyártás, a színházi- és hagyományőrző használat, a céllövészet is. Ezen kívül oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem végzése is lehet indok. Végül pedig a legtipikusabb cél a vadászat. Az engedély megadásakor szigorúan ellenőrzik a fegyvertartás tárgyi feltételeit is. Van-e ellenálló anyagból készült, biztonsági zárral ellátott tároló, amelyet falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzítettek? Van-e továbbá ugyanilyen eszköz a lőszerek tárolására?

Talán a legérdekesebb adat az ORFK nyilvántartásában a fegyvertartási engedélyek cél szerinti felsorolása. Eszerint a legtöbb – 214 007 darab – lőfegyvert vadászat céljából tartják. Sportlövészet céljára közel harmincezer lőfegyvert tartanak, kétharmadukat természetes személyek, egyharmadukat különféle szervezetek, sportegyesületek. Az önvédelmi célt szolgáló lőfegyverre kiadott engedélyek száma mindössze 3696 darab az országban. Az ilyen engedélyek birtokosai egyébként évente legalább egyszer kötelesek lőgyakorlaton részt venni és erről hivatos igazolást kérni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés