ACNEWS

Donald Tusk második eljövetele

Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek.
Hirdetés
Ad image

A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, 10-en nem voltak jelen.

Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője.

A szejm hétfő délután nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak. A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be, írja az MTI.

Donald Tusk 2007. november 16-tól 2014. szeptember 22-ig Lengyelország kormányfője volt. 2014. december 1-től 2019. november 30-ig az Európai Tanács elnöke. 2019. november 20-tól 2022. június 1-ig az Európai Néppárt elnöke. 2021-ben a Polgári Platform elnökeként tért vissza a lengyel belpolitikába. A 2023-as lengyelországi parlamenti választáson az általa vezetett Polgári Koalíció pártszövetség a második legtöbb helyet szerezte meg a Nemzetgyűlés alsóházában, a Szejmben, amely december 11-én megválasztotta Lengyelország miniszterelnökévé.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés