ACNEWS

Döntött a NATO: februárban megrettenti az oroszokat

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A NATO sokáig visszatartotta magát a keleti szárnyán végrehajtott nagyszabású manőverektől. Most, viszont 90 000 katonát mozgósítanak Oroszország elrettentése érdekében.
Hirdetés
Ad image

A „Steadfast Defender” elnevezésű hadgyakorlattal a hidegháború vége óta a legnagyobb mozgósításra kerül sor. A gyakorlat hátterében Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja áll.

Február és június között a kiképzés elsősorban a nemzeti és többnemzeti szárazföldi erők riasztására és bevetésére összpontosít. „A szövetség az amerikai csapatok bevetésével demonstrálni fogja, hogy képes megerősíteni az euroatlanti térséget” – mondta Chris Cavoli NATO-parancsnok. A katonák a NATO-országokból és Svédországból érkeznének.

Az USA 50 hadihajót, több száz vadászgépet és három repülőgép-hordozó csoportot is bevet, hogy egyértelmű jelzést küldjön.

A nagyszabású manőver forgatókönyve (Németországra, Lengyelországra és a balti államokra összpontosítva) egy szövetséges terület elleni orosz támadásra alapul, amely a NATO-szerződés 5. cikkelyének életbe lépését jelentené. Ez utóbbi a szövetségen belüli segítségnyújtási kötelezettséget szabályozza, és kimondja, hogy egy vagy több szövetséges elleni fegyveres támadás valamennyi szövetséges elleni támadásnak minősül. A teljes gyakorlóterület Norvégiától Romániáig terjed.

Az Egyesült Királyság 20 ezer katonát tervez küldeni a műveletre. A britek a Királyi Haditengerészet két új repülőgép-hordozójának egyikét, nyolc hadihajót és F-35-ös vadászgépeket is küldenek. Németország mellett különösen az Oroszországhoz hű Fehéroroszországgal határos Lengyelország frontállamára összpontosítanak. Az ukrajnai háború kirobbanása óta az észak-atlanti védelmi szövetség számára rohamosan nőtt a lengyelek jelentősége.

Cavoli kifejtette, hogy Oroszország továbbra is „félelmetes és kiszámíthatatlan fenyegetés”. Ez különösen akkor igaz, ha Putyin győztesen kerül ki az ukrajnai háborúból. Mivel Oroszország katonai erejét jelenleg az Ukrajna elleni agressziós háború köti le, Moszkva nem tekinthető képesnek arra, hogy megtámadja a NATO-t. Ehhez – egy nukleáris háborútól eltekintve – nincsenek meg a katonai eszközei. A hosszabb távú perspektíva azonban fenyegető – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés