ACNEWS

Döntött a Vatikán, 14 új szentet avattak

Ferenc pápa / Fotó: Shutterstock
Ferenc pápa / Fotó: Shutterstock
Ferenc pápa 14 új szentet jelentett be egy különleges vatikáni szentmisén. Köztük voltak a damaszkuszi vértanúk is.
Hirdetés
Ad image

A katolikus egyháznak 14 új szentje van. Ferenc pápa vasárnap a vatikáni misén szentté nyilvánította a drúzok által 1860-ban meggyilkolt tizenegy damaszkuszi vértanút. Köztük ferences misszionáriusok és maronita világi keresztények.

Ezen kívül szentté avatták Joseph Allamano (1851-1926) olasz missziós papot – a Vigasztaló Szűzanya Misszionáriusai Intézet alapítóját, Marie-Léonie Paradis (1840-1912) kanadai apácát – a Szent Család Szegény Nővérei Kongregáció alapítóját és Helena Guerra (1835-1914) olasz apácát, a Szentlélek Oblátus Nővérei rend alapítóját.

A pápa homíliájában így szólt: „Akik Krisztust követik, ha nagyok akarnak lenni, úgy kell szolgálniuk, hogy tanulnak tőle. A közelség, az együttérzés, a gyengédség Isten példája.”

Azzal folytatta: „Jézus feltárja szívünk gondolatait, vágyait és kivetüléseit, néha leleplezve a dicsőségre, uralomra, hatalomra vonatkozó elvárásainkat. Segít nekünk, hogy többé ne e világ kritériumai szerint gondolkodjunk, hanem Isten példája szerint, aki utolsóvá válik, hogy az utolsó felemelkedjen és elsővé váljon. Erre kell törekednünk: nem a hatalomra, hanem a szolgálatra. A szolgálat keresztény életforma.”

Mint rámutatott: „A szolgálat a szeretetből születik, és a szeretet nem ismer határokat, nem számol, áldozatot hoz és odaadja magát; nem korlátozódik a termelésre, hogy eredményeket produkáljon, nem alkalomszerűen teljesedik ki, hanem valami, ami a szívből születik, a szeretet által és szeretetben megújuló szívből”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés