ACNEWS

Drogkartell bérgyilkosai segítik a hurrikán áldozatait

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Acapulcóban hatalmas pusztítást hagyott maga után az Otis hurrikán. Most a drogkartell segíti az áldozatokat, de ez nem olyan jó, mint elsőre hangzik.
Hirdetés
Ad image

Az egykor virágzó tengerparti üdülőhelyet a múlt hónapban óriási hurrikán pusztította el. A vihar 48 halálos áldozatot követelt, és Acapulco utcáit törmelékkel, felborult járművekkel és lebontott épületfalakkal borította be.

A jelentések szerint a régióban hatalmat gyakorló kábítószer-kereskedő szervezetek tagjai létfontosságú ellátást biztosítottak a nélkülözőknek.

Úgy vélik, hogy 10 bűnözői csoport tevékenykedik Acapulcóban és környékén, köztük Mexikó két legerősebbje, a Sinaloa Kartell és a Jalisco Új Generáció Kartell (CJNG). Ami egykor a hollywoodi sztárok kedvenc nyaralóhelye volt, ma Mexikó egyik legveszélyesebb városa. A legfrissebb adatok szerint a 10. helyen áll a gyilkosságok számát tekintve világszerte.

A napokban látták, hogy a lakosok vizet, mézet, babot és vécépapírt kaptak. Az ellátmányt maszkos férfiak szállították, akik négykerék-meghajtású, sötétített ablakú, rendszámtábla nélküli járműveket vezettek. Amikor megkérdezték, hogy kitől származik a szállítmány, az egyik lakó azt mondta: „Ha elárulnám, többé nem segítenének rajtunk. Jobb, ha nem mondunk semmit”.

Félő azonban, hogy a bűnözők jótékonykodásának valódi indítéka sokkal baljósabb, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár az, hogy a kartellek ellátmányt és ajándékokat osztogatnak, nem újdonság Mexikóban (a Covid-19 járvány idején is előfordult), a szakértők szerint most azt tervezik, hogy zsaroló kamatozású kölcsönöket kínálnak azoknak az embereknek, akik azt remélik, hogy újjáépíthetik az életüket – írja a DailyStar.

Manuel Añorve, a város polgármestere elmondta: „Az élelmiszer-ellátás szervezett bűnözés általi szállítása egy nagyon jól kidolgozott terv első lépése. Így nyerik el az acapulcóiak kegyeit. Ezután olyan kölcsönökkel fognak hozzájuk fordulni, amelyek kamatai jóval magasabbak lesznek, mint a bankokban.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés