ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Dühös tömeg vadászott zsidókra egy orosz repülőtéren

Fotó: Pixabay/
Fotó: Pixabay/
Dagesztánban dühös emberek özönlöttek a repülőtér kifutópályájára, amikor egy Tel-Avivból érkező repülőgép leszállt.
Hirdetés
Ad image

A repülőtéren tartózkodó rendfenntartókat kövekkel támadták meg.

Több száz feldühödött polgár özönlött a muszlim többségű oroszországi Dagesztáni Köztársaság Mahacskala repülőterére vasárnap este. „Dühös tömeg van odakint, jó esély van rá, hogy megtámadnak minket” – kért segítséget a pilóta. A gép Tel-Avivból szállt le. A feldühödött emberek azt hitték, hogy izraeli menekültek vannak a gépen.

De a repülőtéren kívül is kaotikus jelenetek uralkodtak. Az orosz média arról számolt be, hogy a randalírozók megállították az autókat, és azt követelték, hogy a bent ülők mutassák meg az útlevelüket. A zavargásokról készült videók futótűzként terjedtek a közösségi médiában.

Oroszország muszlim többségű Észak-Kaukázusában a gázai konfliktus miatt megszaporodtak a zsidóellenes támadások. A repülőtérre is számos ember rohant be. A repülőteret ideiglenesen lezárták, és az érkező gépeket más repülőterekre irányították át – közölte a Roszaviazija állami légiforgalmi irányító ügynökség. A tömeget nem sikerült megfékezni. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket. A káoszban összesen 20 ember sérült meg, közülük ketten súlyosan – jelentette a dagesztáni egészségügyi minisztérium. A sérültek között kilenc rendőr is van.

A helyzet csak később, az esti órákban nyugodott meg.

Szombaton dühös emberek tömege vett körül egy szállodát a dagesztáni Khasavjurt városában is, mert az a hír járta, hogy izraeli menekültek szálltak meg ott. A Ria állami ügynökség megerősítette az incidenst. Helyszíni beszámolók szerint több tucat férfi hatolt be a szállodába, hogy állítólag ellenőrizze a szálloda vendégeinek útlevelét. A rendőrség lezárta a szállodát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Tel-Avivból érkező járatok éppen az Észak-Kaukázusban, Mahacskala, Minyeralnije Vodi és Szocsi repülőterein szállnak le. Az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusban az orosz muszlimok kiállnak palesztin hittestvéreik mellett.

Nalcsikban vasárnap gumiabroncsokat gyújtottak fel egy épülő zsidó kulturális központ mellett – jelentette a Ria hírügynökség. Az épületet szélsőséges jelszavakkal kenték össze. A fotók tanúsága szerint „Halál a zsidókra” volt olvasható. A Karacsáj- és Cserkeszföld köztársaságban a tüntetők a helyi zsidó lakosság kiűzésére szólítottak fel.

A zsidóellenes incidensek után Izrael vasárnap felszólította az orosz hatóságokat, hogy védjék meg állampolgárait

Szergej Melikov, a dagesztáni köztársaság vezetője felszólította a lakosságot, hogy ne hagyja magát felbujtani a helyzetet destabilizálni akaró szélsőségesektől. „Az antiszemitizmusnak nincs helye a soknemzetiségű Észak-Kaukázusban”.

A közel-keleti erőszak miatt Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten találkozott az Oroszországban képviselt vallások vezetőivel. A népek és vallások békés együttélésére szólított fel az országban.  

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés