Bevett szokás, hogy a vacsorapartikra a vendégek egy üveg borral érkeznek meg. Mindannyian úgy tanultuk, hogy üres kézzel menni illetlenség, a bor pedig a legkézenfekvőbb megoldás. De a DailyMail szerint ez ma már nem így van. Egy szupermarket felmérése arra mutatott rá, hogy ma már nagyobb valószínűséggel állítanak be egy üveg olívaolajjal. Na de vajon tényleg az olaj lenne az új bor?
„Az ügyfeleinktől és a befektetőinktől is azt hallottuk, hogy sokan örülnek annak, ha olívaolajat kapnak ajándékba. Különösen azért, mert ezt fel tudják használni akár ott, a vacsoránál is, és még marad is belőle. Ezzel ellentétben a bor vagy 10 perc alatt elfogy, vagy a polcon porosodik” – idézte a lap az egyik prémium olívaolaj márka szóvivőjét. Ina Garten, egy amerikai tévés szakács például azt mondta, hogy ő nem visz vendégségbe olyan tárgyakat, aminél a házigazda úgy érzi, ezt azonnal fel kell szolgálnia. Például sose vinne sajtot ajándékba, mert azzal azt sugallja, hogy fel kell tálalni a vacsorához. Akár illik a menübe, akár nem.
Ehelyett jó alternatíva lehet a házi készítésű granola, egy jóféle kávé vagy bonbon. Ezeket ugyanis máskor is el lehet fogyasztani. De Victoria Moore, a The Telegraph borászati szakembere is azt mondja, hogy kikopott a bor, mint ajándék. Egyre jellemzőbb ugyanis, hogy a házigazda veszi meg az italokat, elkerülve ezzel azt, hogy a vacak borokat így passzolják le a vendégek. Egyúttal azt is jelezte, hogy ilyen esetekben nem szabad olyan termékeket vinni, amik csak növelik a rendetlenséget, vagy a helyet foglalják. Például illatos gyertyákat.
Ráadásul mára már státusszimbólum lett, hogy a kamrában sorakoznak a jobbnál jobb, kézműves és prémium termékek. Így ne féljünk hasonló dolgokat vinni inkább ajándékba.