ACNEWS

Durván kitolt velünk az új mutáns: mutatjuk miért!

Jövőre maradhat a pandémia, az endémia tolódik - mondja a szakértő.

Hirdetés
Ad image

Jövőre maradhat a pandémia, az endémia tolódik – mondja a szakértő.

A különböző variánsok dominálta korábbi hullámok által leginkább érintett, oltási kampányt is sikeresen folytató országok valóban azt hihették a közelmúltig, hogy lassan maguk mögött hagyják a pandémiát. Endémiára számítottak, szezonálisan előforduló koronavírusos hullámokkal, melyekkel kapcsolatos reményeik arról szóltak, hogy a mostaniak súlyosságát már nem közelítik meg.

A november végén megjelent, immunitás elkerülésére képes és pokoli gyorsan terjedő omikron variáns azonban mindent megváltoztatott. Az országok már ismét bevezettek olyan intézkedéseket, amelyekről azt hitték, maguk mögött tudhatják – utazási korlátozások, maszkviselés, az összejövetelek veszélyeire történő figyelmeztetés. Bár nem kerültünk vissza a startmezőre, az omikron azzal jár, hogy még több embert kell beoltatni ahhoz, hogy tényleg eljöhessen az endémia ideje, írja a Reuters alapján az Infostart.

„Az embereknek elegük van a világjárványból, és Isten látja a lelkem, nekem is, de ha nem tudjuk sürgősen cselekvésre késztetni a vezetőinket, akkor úgy látom, hogy 2022-ben ugyanabba a helyzetbe kerülünk, amit 2021-ben megéltünk már egyszer” – mondja Angela Rasmussen, a kanadai Saskatchewan Egyetem Oltóanyag és Fertőző Betegségek Szervezetének virológusa.

A szakemberek szerint járványkitörések és szezonális hullámok még évekig jelentkeznek majd.

„A koronavírusos megbetegedések, kórházi kezelések és halálesetek számában mindig lesz egy alapszint. Sokan még nem fogadták ezt el” – mondja Amesh Adalja, a John Hopkins Egészségbiztonsági Központ fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés