ACNEWS

2024. June 29.   |   Péter, Pál napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ebből baj lesz: könnyebb lesz kutyával utazni a vonaton

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Fontos változást vezetett be a MÁV a balatoni vonalon. Mostantól a kisebb kutyák ketrec nélkül utazhatnak.
Hirdetés
Ad image

A MÁV-START jelenlegi szabályzata szerint a 20 kg-nál nem nehezebb kutyák szállítása, viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegy köteles vonatokon megengedett, szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon jelenlegi szabályzat szerint a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

Az elmúlt időszak és a tavaly nyári balatoni menetrend idején beérkezett utasészrevételek alapján a vasúttársaság az idei nyári szezonban pilot program keretében vizsgálja a kutya szállítás lehetőségének szélesítését a Balatonra közlekedő vonatokon.

Ennek köszönhetően június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik meg a kutyával utazni vágyók előtt. A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok érintettek. Az északi parton pedig a Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok. Ide a 2. kocsiosztályra bármely utas bevihet az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében. De csak egy 20 kg-nál kisebb tömegű kutyát és úgy, hogy az ne zavarja a többi utast és kutyát. A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad. A pórázt az utasnak a kezében kell tartania. Az utazás során a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni – áll a társaság közleményében.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

Ebből baj lesz! Magyarországon pocsék a kutyatartási kultúra. A kis- és nagyobbacska kutyások csak annyit jegyeznek majd meg: nem kell ketrecbe zárni a házi kedvencüket. És garantáljuk: nem tesznek rájuk szájkosarat. Mert az depresszióssá teszi őket, nem fogják pórázon sem tartani, mert az ő kutyájuk „olyan szelíd mint a bárány” – a többi utas meg majd szenved, a kalauz meg széttárja majd a kezét: nincs másik szabad hely, elfogytak a helyjegyek. A budapesti buszokon se sokkal jobb a helyzet, simán felszállnak a gazdák szájkosár nélküli ebekkel. A sofőr többnyire észre se veszi vagy csak hagyja, ha meg szóváteszi egy utas: garantáltan alul marad. Sőt, némely szükagyú utas is a szabály betartását követelőre támad.

A 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés