ACNEWS

Édesanyja haláláról vallott Harry herceg

Harry herceg szerint nagyon sok mindenre nincs magyarázat néhai édesanyja, a negyedszázaddal ezelőtt elhunyt Diana hercegnő halála körül.

Hirdetés
Ad image

Harry herceg szerint nagyon sok mindenre nincs magyarázat néhai édesanyja, a negyedszázaddal ezelőtt elhunyt Diana hercegnő halála körül.

III. Károly király és Diana hercegnő 38 éves másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája, aki jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban – az ITV brit kereskedelmi televíziónak adott interjút.

 Harry új, „Spare” (Tartalék) című könyvének megjelenése előtt alig két nappal, vasárnap éjszaka leadott – közép-európai idő szerint hétfő hajnalba nyúló – 95 perces műsorban a herceg elmondta: évekkel édesanyja halála után kérte, hogy autóval, ugyanolyan sebességgel vigyék át őt azon a párizsi alagúton, amelyben Dianát a végzetes autóbaleset érte.

Harry szerint az alagútban szinte „fizikai lehetetlenség”, hogy bárki elveszítse uralmát a járműve felett, még akkor is, ha előtte lehajtott egy-két italt. Hozzátette azonban: ez alól csak az jelent kivételt, ha a sofőrt valami teljesen elvakítja.

A herceg ezzel egyenes utalást tett arra, hogy meggyőződése szerint édesanyja halálát a gépkocsit motorokon üldöző, fotósok hada okozta. Elmondta: vele is többször előfordult, hogy amikor angliai vidéki útjairól autóval tartott vissza Londonba, a fotósok „szó szerint ráugrottak” kocsijának motorháztetejére, és nem látott tőlük semmit.

Diana hercegnő – Harry és bátyja, Vilmos trónörökös édesanyja, aki súlyos botrányok közepette 1996-ban vált el Károly akkori trónörököstől, a jelenlegi brit uralkodótól – 1997-ben, 36 esztendős korában halt meg Párizsban, amikor az őt és akkori barátját, Dodi Fayedet szállító Mercedes nagy sebességgel egy aluljáró pilléreinek csapódott. Diana mellett életét vesztette Fayed és a gépkocsi francia sofőrje, Henri Paul is; az egyetlen túlélő Trevor Rees-Jones, Dodi Fayed testőre volt.

A járművet a baleset éjszakáján motorkerékpárokon üldözte több tucatnyi fotós, akik egybehangzó tanúvallomások szerint a szerencsétlenség utáni pillanatokban sem nyújtottak segítséget, ehelyett tovább fotózták az akkor már haldokló, súlyosan sérült hercegnőt.

A több mint egy évtizedig tartó brit és francia vizsgálatsorozatot 2008 áprilisában lezáró londoni felsőbírósági végzés súlyos gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért az esküdtek a hercegnő autóját üldöző fotósokat és a gépkocsi ittas vezetőjét tették felelőssé.

Az eljáró bíró korabeli megállapítása szerint azonban a hercegnő barátjának édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás által vélelmezett összeesküvés elméletnek „morzsányi bizonyítéka” sem merült fel a vizsgálat során.

Az idősebbik Fayed annak idején váltig állította, hogy fiát és Dianát az udvar – elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő 2021-ben elhunyt férje – gyilkoltatta meg a brit titkosszolgálatok közreműködésével. Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a brit királyi család nem akart „hithű muszlim mostohaapát” Vilmos és Harry hercegek mellé. Mohamed Fayed szerint ugyanis fia és Diana össze akart házasodni – emlékeztetett az MTI.

A vasárnap éjszaka műsorra tűzött ITV-interjúban Harry ezekre az összeesküvés-elméletekre nem tért ki. Arra a kérdésre azonban, hogy vannak-e még válaszra váró kérdései a balesettel kapcsolatban, illetve vannak-e olyan elemei az ügynek, amelyekre az ő aggályai szerint máig sem születetett magyarázat, Harry herceg úgy válaszolt, hogy „rengeteg olyan dolog van a baleset körül, amely magyarázat nélkül maradt”.

Elmondta ugyanakkor: feltették neki a kérdést, hogy szeretne-e újabb vizsgálatot, de ő jelenleg ennek nem látja értelmét.

Kijelentette mindazonáltal azt is, hogy mindazok, akiket édesanyja haláláért felelősség terhelt, „kivétel nélkül büntetlenül megúszták az ügyet”.

A vasárnap éjszaka sugárzott ITV-interjúban Harry megerősítette azokat a korábban is rendre felmerült feltételezéseket, amelyek szerint Vilmos és Katalin már a kezdetektől nem jött ki jól Meghannal.

Arra a kérdésre azonban, hogy ez miért volt így, Harry csak annyit mondott, hogy ennek „számos különböző oka volt”.

Hozzátette: annak idején remélte, hogy ők négyen jó viszonyban lesznek, de a kapcsolat „nagyon gyorsan Meghan kontra Kate üggyé vált”, és a Meghannal szembeni negatív megnyilvánulásokat „az ellenséges sajtó is tüzelte”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés