ACNEWS

Egész éjjel égett egy elektromos autó Ürömön

Fotó: Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület/Facebook
Fotó: Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület/Facebook
Egész éjjel küzdöttek a tűzoltók, hogy ne lobbanjon lángra a kocsi füstölgő, akkumulátora, amit nem lehet vízzel eloltani.
Hirdetés
Ad image

Órákon keresztül füstölt egy elektromos Hyundai személygépkocsi nagyfeszültségű akkumulátora az ürömi parkolóban. Kedden, este 9 órakor kapták a riasztást a pilisborosjenői önkéntes tűzoltók. Akik nem állhattak neki azonnal a felforrósodott akkumulátort vízzel eloltani.  Előbb áramtalanították az autó 12 voltos rendszerét, majd megkezdték a nagyfeszültségű akkumulátor hűtését. Egészen addig, amíg végül befutottak a III. kerületi és a békásmegyeri hivatásos tűzoltók a speciális eszközeikkel. Nekik hála, a tüzet sikerült elkerülni, de a kocsi izzott, s csak másnap reggel lehetett biztonságosan elszállítani.

A zárlatos, füstölgő akksit lehetetlen eloltani, ezért előbb speciális folyadékkal locsolták, hogy ne melegedjen tovább, és ne csapjanak fel a lángok. Van olyan ország, ahol egy speciális oltóponyvával fedik le az égő elektromos autót, máshol beleengedik egy nagy, vízzel teli konténerbe. Megoldás az oltólándzsa is, amit beleütnek az akkumulátor kemény felületébe, és közvetlenül a cellák közé juttatják a hűtőanyagot. Utóbbival a többórás tűzoltás alig 15-20 perc alatt elvégezhető – írta a totalcar.

A pórul járt tulajdonos elárulta, hogy a Hyundai kocsija még garanciális, időben megjelent minden kötelező átvizsgáláson. A felesége kedd este ment vele bevásárolni, az üzletben riasztották, hogy ömlik a füst a kocsijából. Másnap reggel 7-8 óra között szállították el a parkolóból, de tűzoltók kísérték, ha közben beavatkozásra van szükség, ott legyenek. A tulajdonos utánajárt és megtudta: szakértő vizsgálja meg a kocsiját. Ha nem külső sérülés miatt füstölt el az autó, akkor garanciában megjavítják azt. Ha pedig sérülés okozta a bajt, akkor a casco biztosítás megtéríti a kárt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés