ACNEWS

Egy cseh milliárdos veszi meg a brit királyi postát

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az International Distributions Services (IDS), amely a brit Royal Mail tulajdonosa, elfogadta Daniel Křetínský cseh milliárdos felvásárlási ajánlatát.
Hirdetés
Ad image

A bejelentést a londoni tőzsdére ma eljuttatott dokumentumban tette meg. Křetínský ajánlata 3,57 milliárd fontra értékeli a vállalatot. Az IDS részvényeseinek még jóvá kell hagyniuk az ajánlatot, és várhatóan a szeptemberi közgyűlésen szavaznak majd róla. A brit kormánynak is jóvá kell hagynia.

Křetínský az EP Group nevű cégén keresztül 370 pennyt ajánlott a vállalat egy részvényéért. Ez egy javított ajánlat, mivel az eredeti ajánlatot, amely 320 penny volt részvényenként, az IDS áprilisban elutasította. Az IDS tulajdonában van a veszteséges Royal Mail mellett a nyereséges nemzetközi csomagküldő hálózat, a GLS is.

„Az IDS igazgatótanácsa jelentős csomagot tárgyalt ki” – mondta Keith Williams elnök. Hozzátette, hogy a csomag tartalmazza az egyetemes szolgáltatás „mindenütt egy áron” történő nyújtásának kötelezettségét, a munkavállalói juttatások és nyugdíjak fenntartását, valamint annak biztosítását, hogy a Royal Mail székhelye Nagy-Britanniában maradjon, és továbbra is ott fizessen adót – írja a blesk.cz.

A Royal Mail több mint 500 éve működik, és jelenleg 150 000 embert foglalkoztat. Křetínský azt mondta, hogy „a legnagyobb tisztelettel” viseltetik a vállalat történelme és hagyományai iránt. „A vállalatnak és a brit kormánynak felajánlott kötelezettségvállalás mértéke tükrözi, hogy mennyire komolyan vesszük ezt a felelősséget” – mondta Křetínský.

Kemi Badenochnak, Nagy-Britannia üzleti és nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkárának a nemzetbiztonsági és beruházási törvény alapján jogában áll felülvizsgálni és esetleg megakadályozni a vállalat eladásáról szóló üzletet. A médiajelentések szerint még nem találkozott Křetínskývel. Jeremy Hunt pénzügyminiszter azt mondta, hogy a UK Postra tett bármilyen vételi ajánlatot a szokásos nemzetbiztonsági felülvizsgálat alá vetnének, de elvben nem elleneznék.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés