ACNEWS

Egy német város megengedi a bliccelést

Aki jegy nélkül utazik buszon vagy villamoson a Berlin melletti Potsdamban, annak többé nem kell attól tartania, hogy feljelentik a rendőrségen.
Hirdetés
Ad image

A Berlin melletti Potsdam városi parlamentje most dekriminalizálta a bliccelést. A bliccelőknek a jövőben is 60 eurós bírságot kell(ene) fizetniük. A szabálysértést azonban nem kell bejelenteni a rendőrségen. Az érvelés szerint, a jegy nélkül utazók büntetőjogi felelősségre vonása különösen a szegény embereket sújtja. Az igazságszolgáltatási rendszerre felesleges terhet ró, ha az embereket börtönbe zárják azért, mert nincs jegyük.

A döntés felháborodást keltett a mindössze 40 kilométerre fekvő német fővárosban, Berlinben. Ott jelenleg 282 ember ül börtönben azért, mert nem fizette ki a tömegközlekedési jegyét. Egy elítélt naponta 230 eurójába kerül az államnak. A büntetés tehát többe kerül az adófizetőknek, mint maguknak a bliccelőknek.

Tino Schopf berlini SPD-politikus szerint jó ötlet lenne nyilvánosan megvitatni, „hogy továbbra is helyénvaló-e a ‘bliccelést’ bűncselekményként és nem közigazgatási szabálysértésként üldözni”. Végső soron azonban a „csalás bűncselekménye” szövetségi törvény. Véleménye szerint ennek „hatástalanítása” elegendő lenne – írja a heute.at.

A berlini nagykoalíció (SPD és CDU) számára Potsdam megközelítése tehát nem jelent megoldást. A berlini igazságügyi szenátus „igazságossági szakadékra” figyelmeztet a tömegközlekedés fizető és nem fizető használói között. „Rossz jelzés lenne, ha azoknak, akik a szolidaritás hiányát mutatják azzal, hogy nem vesznek jegyet, a jövőben aligha kellene következményektől tartaniuk” – közölte a szenátus a Német Sajtóügynökséggel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés