ACNEWS

Egyiptom félelmében mini-Gázát épít a palesztinoknak

Fotó: illusztráció / Pixabay
Fotó: illusztráció / Pixabay
Izrael Rafahban bejelentett offenzívájának megvannak az első következményei. Egyiptom tömeges beáramlásra készül a Gázai övezetből.
Hirdetés
Ad image

Egyiptom hetek óta katonákkal, kerítésekkel és páncélozott járművekkel próbálja növelni a biztonságot a Gázai övezet határán. Azért, hogy megakadályozza a kétségbeesett palesztinok Sínai-félszigetre irányuló rohamát. A tervezett tábor egy vészterv része arra az esetre, ha nagyszámú palesztinnak sikerülne elmenekülnie.

Egyiptom észak-sínai régiójának kormányzója csütörtökön még cáfolta az első híreket egy palesztinok számára tervezett menekülttábor építéséről. Mondván, hogy a térségben folyó építészeti tevékenységek csak egy múltbeli egyiptomi katonai hadjárat során lerombolt házak leltározásának részét képezik…

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég utasította országa hadseregét, hogy terjesszenek elő terveket az Egyiptommal határos, dél-gázai Rafah városában zajló offenzívára és az ottani civilek evakuálására. A cél a Hamász utolsó harcoló egységeinek megsemmisítése.

Az ENSZ szerint Rafahban mintegy 1,3 millió ember él. Többségük a háború előtt menekült oda a Gázai övezet más részeiből, egyes esetekben az izraeli hadsereg parancsára. A Gázából érkező palesztinok nagyobb mértékű beáramlása esetén Egyiptom ideális esetben megpróbálná a menekültek számát körülbelül 50-60 ezerre korlátozni. A mintegy 20 négyzetkilométeres új sivatagi tábor azonban valójában több mint 100 ezer embert tudna befogadni – írja a krone.at.

Izrael tervezett katonai offenzívája Rafahban egyre több nemzetközi bírálatot vált ki. Egyiptom állítólag még azzal is fenyegetőzött, hogy felmondja az Izraellel kötött békeszerződést, ha a Gázai övezetből palesztinok özönlenek át a határon.

Amennyiben Izrael úgy dönt, hogy offenzívába kezd, a hadsereg megpróbálná a civil lakosságot északra – a harci zónán kívülre, de a Gázai övezeten belülre – áttelepíteni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés