ACNEWS

Egymással is marakodnak már a palesztinok

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A Gázai övezetben több mint két hónapja tartó háború után az iszlamista vezetés egymás ellen fordult, az a kérdés: folytassák-e a harcot.
Hirdetés
Ad image

Miközben a Hamász Yahya Sinwar vezette katonai szárnya továbbra is harcol Izrael hadsereggel szemben, a Hamász politikai szárnyának képviselői a háború befejezéséről és az utóhatásokról beszélnek egy, a Wall Street Journalban megjelent írás szerint.

„Azt akarjuk, hogy a háború véget érjen” – mondta Husam Badran, a Hamász politikai irodájának egyik tagja a katari fővárosban, Dohában.

„Nem csak azért harcolunk, mert harcolni akarunk. Nem vagyunk a nulla végkimenetelű játék híve” – mondta Badran. Míg a Hamász katari székhelyű politikai vezetése jelenleg palesztin riválisaival arról tárgyal, hogyan kormányozzák a Gázai övezetet és a megszállt Ciszjordániát a háború befejezése után, a Sinwar uralma alatt álló militáns szárny folytatja a háborút Gázában. Ez belső összeütközéshez vezethet – olvasható a krone.at-n.

„Palesztin államot akarunk létrehozni a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Jeruzsálemben” – mondta Badran.

Az USA a gázai háború után egy újjáélesztett és átalakult Palesztin Hatóságra (PA) támaszkodna Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetésével. E tervek szerint a Ciszjordániában uralkodó PA-nak vissza kellene vennie az irányítást a Gázai övezetben is. Izrael ezt elutasítja, és amerikát a terror támogatásával vádolja.

A Fatah és a Hamász a két legnagyobb palesztin szervezet közben lassan megbékél egymással. A Fatah több képviselője megértését fejezte ki a Hamász izraeli terrortámadása iránt. A két csoport között évek óta folynak megbékélési tárgyalások.

A Hamász politikai vezetése és a Fatah között a közelmúltban folytatott tárgyalások azonban feszültségekhez vezettek Sinwarral szemben. Utóbbi ugyanis véli, hogy a háború még nincs elveszve. Túl korai a kompromisszum.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés