ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Egyre nagyobb árvizek jönnek

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Nagy Balázs földrajztudós, az ELTE docense beszélt arról, mekkora az esélye egy megfékezhetetlen árvíznek..
Hirdetés
Ad image

Nagy Balázs geográfust a 24.hu kérdezte. A kutató elmondta, hogy a jövőben akár több ezer ember otthonát is elöntheti az árvíz Magyarországon. Úgy gondolja, hogy körülbelül fél méterrel lesz a pénteki tetőzéskor alacsonyabb a vízszint, mint a 2013-as csúcs idején. Azonban ennek ellenére a veszély valós, és állandó.

„Ott tartunk, hogy február és március kivételével szinte nem is tudok olyan hónapot mondani, amikor potenciálisan ne lehetne nagy áradás a Dunán. Most, amikor azt mondjuk, hogy nagy árvíz van, ehhez a kijelentéshez rendelünk egy számot, ami Budapest tekintetében például 800 és 900 centiméter közötti, és erre mondjuk, hogy »hűha, gondok vannak«. Csakhogy azért vannak a gondok, mert a korábbi tapasztalatok alapján ilyen magasra építettük a gátakat. Tehát abból indulunk ki, hogy tudjuk, mi volt az eddigi legnagyobb vízállás, és szabály szerint a fix gátak még egy méterrel e fölé magasodnak. De az előírások a folyót nem igazán érdeklik. Nem tudja, hogy mi nagyjából eddig vagyunk hitelesítve, és hogy nekünk az 1000 vagy 1200 centiméter már nagyon nagy baj. És miért ne lehetne a jövőbeli tetőzés akár egy-két méterrel is nagyobb az eddigieknél?” – mondta Nagy Balázs.

„Egyáltalán nem riogatni akarok, amikor azt mondom: az éghajlati sajátosságainkból, a változás irányából és a medencehelyzetünkből kiindulva van rá esély, hogy a nem túl távoli jövőben még nagyobb, pusztító árvizek érkeznek, és esetleg tömegeket kell evakuálni. Ha csak egy méterrel magasabban tetőzik a víz, mint vártuk, az már brutális lehet. A gátat persze még lehet egy kicsit tovább emelni homokzsákkal, mobil rendszerekkel, bízunk a tapasztalatban és a technológiában, de azért a vízé az utolsó szó. Összességében persze azt mondhatjuk, hogy a védekezés jelenlegi formája egy ideig még elégséges lesz, de azt, hogy öt vagy tíz év múlva nem lesz ennél nagyobb árhullám, a mi klímánkat és hidrográfiai helyzetünket ismerve nem jelenthetjük ki” – tette hozzá.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés