ACNEWS

Egyre több a veszett kutya az ukrán határnál

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Veszettség terjed a kutyáknál, erre figyelmeztet az Állatorvosi Kamara. Macskáknál is javasolják a védőoltást,
Hirdetés
Ad image

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Egyre több zavartan viselkedő állatot is figyelnek meg.

Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara veszettség elleni védőoltás fontosságára figyelmeztet. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a NÉBIH laboratóriuma előbb egy január 1-jén Tiszabecsen elhullott kutyánál, majd január 3-án Jánkmajtis községnél diagnosztikai célból kilőtt aranysakálnál állapította meg a veszettségi fertőzöttséget. Mindkét eset az ukrán határ közelében történt. Ezek olyan területek, ahol korábban már számos járványügyi intézkedést elrendeltek. Többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését, miután tavaly ősszel is előfordultak veszettségi esetek a térségben.

Az Állatorvosi Kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség a vadon élő és a házi emlősállatok mellett az emberi egészségre is veszélyt jelent, ezért fontos a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás beadása.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés