ACNEWS

Egyre több az új védjegy

Az elmúlt évben 4192 védjegybejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH). Az elmúlt 10 évben csak 2012-ben érkezett be több (4599) védjegyoltalmi kérelem a hivatalhoz - közölte pénteki közleményében az SZTNH.

    

Hirdetés
Ad image

Az elmúlt évben 4192 védjegybejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH). Az elmúlt 10 évben csak 2012-ben érkezett be több (4599) védjegyoltalmi kérelem a hivatalhoz – közölte pénteki közleményében az SZTNH.

    

Tavaly a legtöbb bejelentési kérelem gyógyszergyáraktól (Egis, Richter) és a közigazgatásból (Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyar Turisztikai Ügynökség) érkezett, de több magyar vállalkozás (például WeLoveShirts, Lajvér Borház) is jeleskedett ezen a területen.
Magyarországon immár 126 éve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala foglalkozik a bejelentésekkel – ennek megfelelően Magyarországon is találni szép kort megélt védjegyeket. A legidősebb magyar védjegy – például – az Apenta ásványvízé, amelyet 1899. április 19-én, vagyis 123 évvel ezelőtt jelentettek be – ismertette az SZTNH. A gyógyszeripar területén szintén vannak régóta létező védjegyek: a Richter gyógyszergyár 1902. november 19-én jegyeztette be a Tonogen szóvédjegyet, 1910. november 15-én a Kalmopyrint, 1971. január 14-én pedig a Fabulont, az EGIS 1914. február 3-án a Sulfotint, a Chinoin pedig 1942. október 31-én a Rubophent.
Érdekességként említi a hivatal a Tisza cipő ábrás védjegyének történetét. Az 1970. október 6-án bejelentett védjegy oltalma ugyanis 2000-ben megszűnt, így az eredeti tulajdonosok helyett egy másik vállalkozás élesztette újra sikeresen a cipőmárkát a már ismert logót használva. Az ügy végül 10 éves pereskedésbe torkollt, ám végül a bíróság precedens értékű ítéletében nem adott helyt az eredeti tulajdonos védjegytörlési és védjegybitorlási kérelmének – írja az MTI. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés