ACNEWS

Egyre több kerékpáros hal meg az utakon

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Bármennyire is példaértékűek a kerékpárosok a klímabarát közlekedési eszközeik miatt, választásuk buktatókat is rejt magában.
Hirdetés
Ad image

Míg 2010 és 2021 között 16 százalékkal csökkent az 1000 főre jutó közúti halálesetek száma, addig a kerékpárosok körében nő a közúti halálesetek aránya.

Világszerte naponta körülbelül 3200 ember hal meg a forgalomban. Becslések szerint 2021-ben 1,19 millióan haltak meg. A közúti balesetek jelentik a leggyakoribb halálokot a gyermekek és a 29 év alatti fiatalok körében – mondta Etienne Krug, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes osztályának igazgatója Genfben.

A halálos áldozatok 30 százaléka autós, 70 százaléka gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpáros és egyéb közlekedő volt. Világszerte az utak mindössze 0,2 százalékán van külön sáv a kerékpárok számára. A WHO, amely az egészséges közlekedést, például a gyaloglást és a kerékpározást támogatja, felszólította a kormányokat és a hatóságokat, hogy biztosítsák a biztonságos kerékpáros útvonalakat.

A mintaországok Dánia és Hollandia. A kerékpározást ott a kerékpárosokat a közúti forgalomtól elválasztó utak teszik biztonságossá.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés