ACNEWS

Egyszerű trükkel átvághatod az online és mobilos csalókat

Fotó: Pexels
Fotó: Pexels
Az elmúlt években gombamód kezdtek el szaporodni az online csalások. Egy egyszerű trükkel azonban eléjük tudsz vágni.
Hirdetés
Ad image

Egy olyan korban, amikor a telefonunk, az online világ a mindennapi élet alapvető eleme, a kiber biztonság egyre fontosabbá válik. Az NSA (az amerikai Nemzeti Biztonsági Ügynökség) szerint az okos telefon legalább hetente egyszeri teljes kikapcsolása hatékony intézkedés lehet a hackerek való védekezésben.

Az NSA ajánlásai

A készülékeinken ugyanis vannak olyan biztonsági rések, amelyeket a szoftver- vagy készülékgyártók még nem fedeztek fel. Ezeket a gyenge pontokat a kiberbűnözők könnyen kiszúrhatják és kihasználhatják, még mielőtt a gyártóknak lenne lehetősége kijavítani azt. A gond az, hogy ezzel a semmiből is óriási károkat okozhatnak a felhasználóknak, azaz nekünk. Az eszköz kikapcsolása azonban megszakítja az adatáramlást, így a támadók nehezebben férnek hozzá az adatainkhoz. Ráadásul a szoftveres hibák is gyorsabban frissülnek ezáltal. Így biztonságosabb lesz a készülékünk.

Az NSA több stratégiát is ajánl a mobileszközök biztonságának javítására a telefonunk kikapcsolása mellett. Amikor nem használjuk a figyelmeztetés szerint jobb, ha kikapcsoljuk a Bluetooth-t és a helymeghatározó szolgáltatásokat is. Emellett, ha nincs rá feltétlen szükség, akkor ne csatlakozzunk fel nyilvános Wi-Fi hálózatokra se. Ezekkel ugyanis könnyen sebezhetővé válik a készülékünk. Ráadásul gyorsabban le fog merülni, ha minden létező funkció fut rajta.

Minél hosszabb, annál jobb

Az NSA azt is javasolja, hogy a zárolási képernyőre hatjegyű PIN-kódot/jelszót állítsunk be. Emellett konfiguráljuk a készüléket úgy, hogy maximum öt perc inaktivitás után automatikusan zárolja magát. Emellett megfontolandó a biometrikus hitelesítés, mint az ujjlenyomat leolvasás vagy az arcfelismerés. Alkalmazásokat csak hivatalos áruházakból, mint a Google Play Store és az Apple App Store szabad letölteni. Amit nem használunk, azt pedig jobb, ha töröljük.

Az operációs rendszer és az alkalmazások frissítéseit is minél hamarabb érdemes telepítenünk. Inkább ne nyissunk meg olyan linkeket vagy mellékleteket, amelyeknek a forrását előtte nem ellenőrizzük, és tartsuk szem előtt, hogy még az ismerőseink is továbbíthatnak véletlenül vírusos tartalmat. A másik, ami nagyon fontos, hogy kizárólag eredeti töltőkábeleket használjunk és inkább messziről kerüljük el a nyilvános USB-töltőállomásokat. Ezekben ugyanis könnyen lehet olyan eszköz, ami észrevétlenül leszedi minden létező adatunkat. Amihez hozzátartozik a bankszámla számunk is – foglalta össze a NewsPrima.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés