ACNEWS

2024. July 05.   |   Emese, Sarolta napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Éjszaka átalakult a magyar kormány

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fejek nem hullottak, de újraosztották a hatásköröket és a felelősségeket. A belügy- és az igazságügyi miniszter gyengült, a Kabinetiroda vezetője, a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszter erősödött.
Hirdetés
Ad image

Kedd este megjelent egy kormányrendelet, amely módosította a miniszterek hatáskörét.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása, valamint a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is Rogán Kabinetirodájához került. Eddig Pintér Sándor belügyminisztériumának a feladata volt.

A belügytől az Energiaügyi Minisztériumhoz került a vízgazdálkodás. Kivéve a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmény engedélyezését, és a vízvédelem. Ideértve a vízügyi igazgatási szervek irányítását, a víziközmű-szolgáltatást, a települési szennyvízelvezetés szabályozását. Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét átadták Lantos Csaba energiaügyi miniszternek: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatokat.   

Újabb feladatokat kap Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ő lesz felelős az űrtechnológiáért, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől elveszik az űrkutatás irányítását. Tuzson Bence igazságügyi miniszternek a fogyasztóvédelmet kell átadnia a nemzetgazdasági tárcához. Nagy Márton dolga lesz stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítése. Ezt a kormány újabban hivatalos iratokban, így ebben a rendeletben is „kifektetésnek” nevezi)

Az érintett minisztériumok bevonásával ő határozza meg a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait is. Ugyanakkor továbbra sem világos a nemzetgazdasági és a honvédelmi tárca feladata közti határvonal. Az átírt szöveg szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter látja el a kormányközi koordinációt és nemzetközi képviseletet a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatban. Ő határozza meg az ilyen fejlesztések stratégiáját és irányait – írja a hvg.

Szijjártó Péter még két hatáskört veszít el. Ezentúl nem ő, hanem a nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel. A Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait sem ő gyakorolja, hanem Nagy Márton. Viszont egy kormányhatározat 10 milliárd forinttal megemelte a külképviseletek igazgatására fordítható összeget. Ezek szerint a költségvetés készítésekor nem tudták felmérni, mennyibe kerül a külügyi apparátus működtetése. Az összeget a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra szánt keretéből vették el.

Erősödött Biró Marcellnek, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának a pozíciója is. Nem miniszter ugyan, de a kormánytagok feladat- és hatáskörére vonatkozó rendelet szól róla is. Ő lesz felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért. Feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

A kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, és amelyikhez mégis, az általában egy-két nappal a jogszabály után jelenik meg. Ezért egyelőre nem lehet ismerni a feladatátcsoportosítások okát, amelyek bizonyára jelentős személyi mozgásokkal járnak majd az érintett minisztériumok között – írja a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés