ACNEWS

Pelé hivatalos melléknév lett a brazil szótárban

Hirdetés
Ad image

125 000 aláírást gyűlt össze, hogy eképp tisztelegjenek a néhai futballista előtt.

A brazil szótár Pelé nevét ezentúl olyan jelzőként használja, melynek az a jelentése, hogy „kivételes, összehasonlíthatatlan, egyedülálló”.

A Michaelis szótár szerdai bejelentése annak a kampánynak a része, amely több mint 125 000 aláírást gyűjtött össze a néhai futballnagykövet sportágon túli hatásának elismerésére.

A szótár bejegyzésében ez áll: Az, aki rendkívüli, vagy aki minősége, értéke vagy fölénye miatt semmihez vagy senkihez sem hasonlítható, mint Pelé; minden idők legjobb sportolójának tartott Edson Arantes do Nascimento (1940-2022) beceneve; kivételes, összehasonlíthatatlan, egyedülálló. Példák: Ő a kosárlabda Peléje, ő a tenisz Peléje, ő a brazil színház Peléje, ő az orvostudomány Peléje.

„A kifejezés, amelyet már használtak arra, hogy a legjobb valamiben, immár örök érvényű a szótár lapjain. Történelmet írtunk együtt, és a labdarúgás királyának nevét beírtuk a portugál nyelvbe. Pelé azt jelenti, hogy ‘A LEGJOBB’” – írták ki az egykori futballista közösségi oldalain.

Pelé közel két évtizedet töltött a a Santosban és a brazil válogatottban. A futball legeredményesebb góllövőjeként elvarázsolta a szurkolókat és elkápráztatta az ellenfeleket. A futball legnagyobbjairól szóló beszélgetésekben csak a néhai Diego Maradona, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellett említik – írja a Huffpost.

A háromszoros világbajnok decemberben, 82 éves korában halt meg a vastagbélrákkal vívott küzdelem után.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés