ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Elegük lett a hollandoknak, nem fizetik a migránsok szállását

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság
Fotó: Magyar Helsinki Bizottság
Megszüntetné a holland kormány az elutasított és hazatérésre felszólított menedékkérők szállásának finanszírozását.
Hirdetés
Ad image

Elege lett a holland kormánynak és megszüntetné az elutasított és hazatérésre felszólított migránsok szállásának, étkeztetésének finanszírozását. A hírt szerdán jelentette be szerdán Marjolein Faber, a holland menekültügyi és migrációs miniszter. Faber szerint “azokokról van szó, akiknek már rég el kellett volna menniük” – adta hírül 444 az MTI alapján. A holland állam jelenleg 30 millió eurót (11,7 milliárd forint) fordít arra, hogy szállást és ételt biztosítson az elutasított menedékkérők számára. Az első ilyen jellegű kezdeményezést pedig még 2018-ban indították el.

A jelenlegi szabályozás értelmében azoknak, akiknek nem fogadták el a menedékkérelmét, el kell hagyniuk a menekültszállást és haza kell térniük Hollandiából. Csakhogy ennek ellenére több ezren húzták meg magukat templomok vagy karitatív szervezetek által működtetett átmeneti szállásokon. Mint ismert, Magyarországon augusztus 21-étől is változás történt az ukrán háborús menekültek támogatásában. Eszerint csak azok az ukrán menekültek jogosultak az állam által finanszírozott szállásra, akik ténylegesen, katonai műveletekkel közvetlenül érintett településekről érkeztek. Ennek következtében mintegy száz ukrán menekültet kellett kiköltöztetni a Komárom-Esztergom vármegyei Kocs településen. Ahol az addig állami támogatású magánszálláson éltek.

A magyarországi döntés háttérben egy júniusban hozott kormányrendelet áll. Ami jelentősen megváltoztatta az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezésének szabályait. Mint azt az AcNews megírta, az érintett megyékről Pál Norbert kormánybiztos döntött. A változtatások értelmében augusztus 21-től csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult menedékkérők elhelyezésére közösségi szállásokon, de más szervezetekkel is szerződhetnek erre a feladatra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés