ACNEWS

Életveszélyes a háziállatként tartott óriáscsiga

Achátcsiga háziállatként. Fotó: pixabay
Achátcsiga háziállatként. Fotó: pixabay
A húsz centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az emberre.
Hirdetés
Ad image

A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat.

Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti.

Cleo Bertelsmeier, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy a közösségi médián rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához. Sokan úgy gondolják, a csiga nyála jót tesz az ember bőrének, holott nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja.

A tanulmány társszerzője, Jérôme Gippet hangsúlyozta: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát.

A kutatók szerint a háziállatok terjedésével annak a veszélye is nő, hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és más állatokat.

A közönséges achátcsiga nagyon falánk, és gyorsan szaporodik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyes invazív fajok közé sorolta, és kártevőként emlegeti.  (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés