ACNEWS

Elhunyt a volt országos tisztifőorvos, Falus Ferenc

Falus Ferenc múlt pénteken kapott szívinfarktust, a budapesti Szent János Kórházban kezelték.

Hirdetés
Ad image

Falus Ferenc múlt pénteken kapott szívinfarktust, a budapesti Szent János Kórházban kezelték.

A 71 éves Falus Ferencet csütörtökre virradóra álmában érte a halál – tájékoztatta a Telexet fia, Falus Dániel.

Falus Ferenc a tisztifőorvosi kinevezése előtt – az akkor még a fővárosi önkormányzathoz tartozó Nyírő Gyula Kórház főigazgatójaként létrehozta az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító osztályát – írta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, amelyben részvétét fejezte ki a családnak.
    

„Emberi tisztessége és szakmai integritása megkérdőjelezhetetlen. Visszavonulása után is a magyarok egészségéért küzdött, a koronavírus-járvány alatt Budapest védekezési stratégiáját is segítette. Szenvedélyesen küzdött egy jobb, egyenlőbb és igazságosabb betegellátásért, egy jobb életért” – írták.
    Falus Ferenc 1969 és 1971 között a moszkvai Szecsenov Orvostudományi Egyetemen, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte egészségügyi tanulmányait. 1979-ben tüdőgyógyász szakvizsgát tett, 1996-ban a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen egészségügyi menedzser, 2000-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogi szakokleveles orvos képesítést szerzett.
1975-1977-ben az Országos Mentőszolgálatnál mentőorvos, 1977-től 1989-ig az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet légzési intenzív osztályának munkatársa, adjunktusa, majd 1994-ig a SOTE Pulmonológiai Klinika intenzív osztályának adjunktusa volt. 2001 és 2007 között látta el a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói feladatait, majd 2007-től 2010-ig töltötte be az országos tisztifőorvosi tisztséget.
1995 és 2002 között a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület alapító elnökeként is tevékenykedett. Több éven keresztül volt a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja, 2003 és 2005, illetve 2006 és 2010 között a szervezet elnökeként is dolgozott. Számos szakmai publikációt jegyez a tüdőbetegségek, illetve az otthoni ápolás témakörében.

.A DK megható szavakkal búcsúzott tőle: 

„Elhunyt Falus Ferenc orvos, egészségügyi menedzser, kórházigazgató, országos tisztifőorvos, a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke. Az egészségügy elkötelezett szakembere volt, aki megalkuvás nélkül képviselte szakmája érdekeit. Közéleti szerepvállalásait is mindig a felelősségtudat, a jobbítás szándéka vezette. Tudta, hogy nem csak az ember, az ország is lehet beteg. Látta, mekkora a baj, ezért hazáját is gyógyítani akarta. Ezt alapvető erkölcsi normának tekintette.
 
A Demokratikus Koalíció szomorúan vesz búcsút Falus Ferenctől. Egy hazaszerető, elkötelezett emberrel, egy demokratával lettünk kevesebben. Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük” (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés