ACNEWS

Elképesztő, de az utca zaja butábbá teszi a gyerekeket

A zaj miatt szoronganak a gyerekek és rosszul alszanak
A zaj miatt szoronganak a gyerekek és rosszul alszanak
Hirdetés
Ad image

Negatívan befolyásolja a fiatalok memóriáját és koncentrációs képességét.

Egy új svájci tanulmány szerint a közlekedési zaj memória- és koncentrációs zavarokhoz vezet a fiataloknál. A kutatók szerint ennek oka valószínűleg a rossz minőségű alvás.

Azokat a fiatalokat, akiknek a hálószobája az utcára nyílik, ez különösen érinti. Hiszen nem tudnak tökéletesen pihenni.

Bázeli kutatók a közlekedési zajnak való állandó kitettség hatásainak vizsgálatához 882, 10 és 17 év közötti kamaszt figyeltek meg egy éven keresztül. A serdülők otthonukban különböző szintű közúti közlekedési zajnak voltak kitéve. Az időszak elején és végén kérdőívek és tesztek segítségével felmérték a vizsgálati személyek kognitív képességeit.

Az átlagos közúti zaj 10 decibellel való növekedése, azaz a zaj megduplázódása 0,27 ponttal csökkentette az úgynevezett figuratív memóriát. Ez az agynak az a területe, amely a térbeli információkat dolgozza fel, például útitérképek olvasásakor. Ugyanakkor a hosszabb ideig tartó koncentrációs képesség 0,13 ponttal csökkent.

A kutatók azonban elismerték, hogy a vizsgálatban tapasztalt hatások még nem nyertek megerősítést. Egy, a  brazíliai São Paulóban végzett vizsgálatban azonban, amelyben magas zajszintnek kitett gyerekeket vizsgáltak, a kutatók már korábban is erős bizonyságot találtak a közúti közlekedésnek a kognitív képességekre gyakorolt negatív hatására – írja a Blick.

Nyitókép: pixabay

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés