ACNEWS

Elképesztő luxus: vízágyakon pihennek a kaposvári bocik

A vízággyal kényeztetett tehén boldogabb és több tejet ad Fotó: Pixabay
A vízággyal kényeztetett tehén boldogabb és több tejet ad Fotó: Pixabay
Kiderült, hogy a stresszmentes élet a korábbinál sokkal több és sokkal magasabb minőségű tejet eredményez.
Hirdetés
Ad image

A kaposvári egyetem új laborjában vízágyakon pihennek a tehenek. Ezzel is csökkentve az állatokat érő stresszt, ami nemcsak a mentális közérzetükre, de tejelésre is pozitív hatással van. De a meghökkentő kezdeményezés nem ér véget: jövőre egy baromfi teljesítményvizsgálót, valamint saját takarmánykeverő üzemet is létrehoznak a MATE Kaposvári Campusán.

„Ez a laboratórium lehetővé teszi, hogy olyan modern megoldásokat alkalmazzunk a mindennapi gyakorlatban, amelyek ma a csúcstechnológiát jelentik a mezőgazdaságban. A mi feladatunk, hogy mindezt megismertessük a hallgatókkal, hogy olyan szakembereket bocsássunk ki, akik ennek a tudásnak a birtokában vannak.” Ezt mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán a tejtermelő laboratórium ünnepélyes átadóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az új labor egy 1,3 milliárd forintos projekt keretében valósult meg – írta a player. Amelyet a MATE a kaposvári tejipari vállalattal, a Fino-Food Kft.-vel közösen valósított meg. A cég ügyvezetője szerint „a létesítményből érkező tej a korábbiaknál magasabb minőséget képvisel. A 64 férőhellyel rendelkező MATE Precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok stresszmentesen, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket. Mindehhez pedig minimális humán erőforrás szükséges.

„Az agráriumban hatalmas szakemberhiánnyal küzdünk, ezért is fontos a robotizáció, hiszen így munkaerőt tudunk megspórolni. A MATE Precíziós tejtermelő laboratórium két állattenyésztővel és egy vezetővel működik” – tette hozzá Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés