ACNEWS

Elkezdődött a tojásháború: káoszt teremthet a Penny húzása

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A Tojástermelők Szövetsége szerint veszélyes lehet az olcsó tojások importja.
Hirdetés
Ad image

Olcsó külföldi tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az üzletlánc lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban. „A hazai termelők szerint a Penny Market magatartása inkorrekt. A hazai étkezési tojásokból van elegendő és megfelelő árukínálat a magyar piacon.” – mondta a szövetség az MTI-nek.

A Penny Marketnek megvannak a kialakított magyar beszállítói kapcsolatai a hazai piacon. De az üzletlánc az itteni partnereitől érkező ajánlatokat az utóbbi időszakban visszautasította. A szövetség szerint ez nem tisztességes lépés a hazai termelőkkel szemben. Miközben a behozatal alkalmas lehet arra, hogy a teljes magyar piacon letörje az egyébként is csökkenő tendenciát mutató tojásárakat. „A magyar tojásszektor szereplői hajlandóak az észszerű árversenyre. De az előállítási költségek meghatározzák azt az árszínvonalat, amely alatt a vállalkozások számára már nem lehet kifizetődő a termelés. Az étkezésitojás-termelés jövedelemtermelő képessége alacsony, és az árstabilitás elvesztése pillanatok alatt tehet tönkre vállalkozásokat a hazai piacon.” – hívta fel a figyelmet a tojástermelők szövetsége.

A szervezet szerint az elmúlt évek gazdasági és piaci eseményei bebizonyították, hogy a hazai tojáságazat stratégiai szerepet tölt be az élelmiszer előállításában. Ezért szükség van a kiszámítható és stabil magyar tojástermelésre. A magyar piac éves szinten étkezési tojásokból nem önellátó, így a karácsonyi és a húsvéti csúcsidőszakokban a tojásbehozatal indokolt lehet, de most a belföldi tojáskínálat kielégítő. „Minden piaci szereplő hosszú távú érdeke, hogy a tojástermelők és a kereskedők együttműködése tisztességes legyen, de a Penny Market mostani lépése kifejezetten árt a korrekt üzleti kapcsolatoknak.” – hangsúlyozta közleményében a szövetség.

A Penny igy reagált a közleményre:

A Penny Magyarország számára kiemelten fontos a lokális termelők és gazdák támogatása, hogy minél több hazai termék legyen elérhető üzleteiben. Éppen ezért a legtöbb magyar tojásbeszállítóval is kapcsolatban áll. A folyamatos tárgyalásoknak köszönhetően a választék túlnyomó többségét jelenleg is magyar tojások teszik ki. Ugyanakkor az ársapkás termékek esetében még fontosabb szempont a vásárlók igényeinek teljeskörű kiszolgálása, a pénztárcabarát árak biztosítása, akár import áruval is – közölte a vállalat.
    „Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben enyhítsük vásárlóink terheit. Így kizárólag olyan megállapodásokat kötünk meg, amelyek ezt a célunkat elősegítik. Jelenlegi kínálatunkban a nyugati régióban érhető el import tojás. Egy speciális, fehér héjú típus, amely a fogyasztók számára kedvező árponttal rendelkezik” – írták az MTI-nek adott válaszukban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés