ACNEWS

Ellenőrzés várható a magyar szlovén határszakaszokon

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Szlovénia felfüggeszti a Schengeni Egyezményt.
Hirdetés
Ad image

„A kormány döntéséről, amely szerint visszaállítják a határellenőrzést a Horvátországgal és a Magyarországgal közös határszakaszon, már tájékoztattuk a horvát és a magyar belügyminisztert is” – nyilatkozta Bostjan Poklukar belügyminiszter, az N1 STÚDIÓ műsorában.

„Az intézkedés bevezetését megelőzte, hogy a közel-keleti háború következményeként megnövekedett terrorfenyegetettség miatt Olaszország ellenőrzést vezetett be az olasz-szlovén határon. Szlovénia ugyanezen okok miatt döntött a határellenőrzésekről.”

„Mindent megteszünk Szlovénia biztonságáért. Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Ez alól Szlovénia sem kivétel” – hangsúlyozta a belügyminiszter. Döntésükről az Európai Bizottsággal (EB) is egyeztetni kell, ezért arról egyelőre még nincs információ, hogy mikor lép életbe a határellenőrzés és pontosan hogyan zajlik majd. Az azonban biztos, hogy jóváhagyták a schengeni megállapodás felfüggesztéséről szóló intézkedést, amelyet az EB-nek is továbbítanak.

A belügyminiszter kihangsúlyozta, arra törekednek, hogy az államhatár átlépése a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Főleg abban az esetben, ha az emberek munkavégzés miatt mennek át rajta.

A megnövekedett terrorfenyegetettség miatt az európai országok már emelik a fenyegetettség és a készültség szintjét. Szerdán ezt tette többek között Ausztria, Horvátország és Szlovénia. A fenyegetettség szintje alacsonyról közepesre emelkedett.

A közelmúltban Franciaországban és Belgiumban történt terrortámadásokat követően néhány más ország is úgy döntött, hogy ellenőrzést vezet be a határátkelőhelyeken. Így Ausztria is bevezette az ellenőrzést a cseh határon , Németország pedig a Cseh Köztársasággal, Lengyelországgal és Svájccal közös határokon vezetett be ellenőrzést a növekvő migrációs nyomás miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés