ACNEWS

Ellepik a külföldiek a magyar ingatlanpiacot

Budapest / Fotó: Shutterstock
Budapest / Fotó: Shutterstock
Az elmúlt években a külföldi ingatlanvásárlók aránya folyamatosan növekedett. De vajon kik és hol vásárolnak a legtöbbet?
Hirdetés
Ad image

Az Otthon Centrum adatai alapján az elmúlt öt évben egyre több külföldi vásárolt ingatlant Magyarországon. Az adatok szerint a külföldiek körében Budapest továbbra is a legnépszerűbb, de sokan vásárolnak vidéken is. A jelek szerint nemzetiségtől függ, hogy melyik város, település a legnépszerűbb. Az AcNews annak próbált most utánajárni szakértők segítségével, hogy valóban kiszorulnak-e a magyarok az ingatlanpiacról. Azaz kik és hol vásárolják a legtöbb ingatlant?

„A külföldi ingatlanvásárlók aránya nőtt az utóbbi öt évben. Amíg öt évvel korábban arányuk 0,8 százalék, addig idén már 2,6 százalék. Érdekesség, hogy minden évben emelkedett az arányuk. A külföldiek közül arányaiban a legtöbbet a németek vásároltak: az összes külföldi vásárló 30,5 százaléka vallotta magát német nemzetiségűnek. A németeket a kínaiak követik, akik az összes vevő 11 százalékát teszik ki, majd a szlovákok 8,8 százalékkal a harmadikok a sorban. Sokat vásároltak még nálunk az oroszok, olaszok, franciák és a hollandok is az utóbbi években, de Amerika, Afrika és Ázsia több országából is akadtak vásárlók.” – kezdett bele Soóki-Tóth Gábor, az OC szakértője. Azt azonban érdemes ezen a ponton kiemelni, hogy alapvetően többen vásárolnak ingatlant jelenleg, mint 5 évvel korábban. Azaz a fent említett növekedés a magyarokra éppannyira elmondható, mint a külföldiekre.

De akkor kik vásárolnak?

„A tavalyi évben a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak a hazai ingatlanpiacon, összesen 647 ingatlanra tettek szert, ami 17 százalékkalkal kevesebb, mint 2022-ben. A kínaiak által vásárolt ingatlanok zömében Budapesten találhatóak, azon belül preferált területnek a XIII. és X. kerület számított. Itt található az összes kínai állampolgár által vásárolt ingatlan 13, valamint 11 százaléka.” – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „A beadott kérelmek alapján a második legtöbb ingatlant orosz állampolgárok szerezték tavaly hazánkban. Ők 2023 során 16 százlékkal voltak aktívabbak a 2022-es évhez képest. Körükben a VI. kerületi ingatlanok számítottak a legkeresettebbnek. Az idei évben fokozódó aktivitásra lehet számítani mind a magyar, mind a külföldi befektetők körében a hazai ingatlanpiacon. A külföldi befektetők körében népszerű lokációnak számít a pesti belváros. Az ingatlanmegtekintések során alaposan átnézik a kínálatot, maga a döntéshozás és a tranzakció egyelőre lassabb ütemben zajlik.” – fűzte hozzá a DH szakértője.

Hol keresnek ingatlant?

Az OC elmondása alapján a külföldi ingatlanvásárlók 90 százaléka a határmenti térségekben, valamint a fővárosban, illetve annak agglomerációjában keres ingatlant. Természetesen ezeken kívül is vannak helyek, ahol vásároltak külföldiek, de ezek inkább eseti jellegűek. „A legtöbben a VIII. kerületet választották. A nyugat európai és az amerikai vevők mellett az ukránok voltak a legaktívabbak, ám ebben a városrészben csupán egyetlen kínai vett ingatlant. A vásárlást döntően készpénzből finanszírozzák a külföldiek (92,5 százalékuk), hitelt, elvétve vesznek igénybe. A magyar vásárlók szokásai ettől jelentősen eltérnek: jóval kevesebben fizetnek készpénzzel (66 százalék), és hitelt (23 százalék), valamint állami támogatást (11 százalék) is igénybe vesznek.” – magyarázta az OC szakértője.

A kínaiakat kizárólag Budapest belvárosa érdekli. Ezzel ellentétben a németek egyetlen lakást sem vettek a fővárosban, de Pest vármegyében is csupán egyetlen tranzakciót bonyolítottak le. Körükben a Somogy és Zala vármegyék határ közeli települései – a somogyi Bolhó, Bélavár, Babócsa, vagy zalai Zalaszentbalázs, Hévíz, Zalakomár – a legkedveltebbek.” – zárta a gondolatmenetét az Otthon Centrum.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés