ACNEWS

Élő férget találtak egy 64 éves nő agyában

Féreg Fotó: wikimedia
Féreg Fotó: wikimedia
A parazita jellemzően csak pitonokban fordul elő - most először emberben.
Hirdetés
Ad image

A beteg származó beteg kezdetben több hetes hasi fájdalomra és hasmenésre panaszkodott, amelyet a következő év elején száraz köhögés és éjszakai izzadás követett. Egy évvel később a tünetei között már a feledékenység és depresszió is szerepelt. A nőt ezután egy canberrai kórházba küldték kivizsgálásra. Agyának MRI-vizsgálata végül olyan rendellenességet mutatott ki, amely műtétet igényelt.

Az orvosok a 64 éves nő agyában egy élő, nyolc centiméteres férget találtak. A parazita az Ophidascaris robertsi fajba tartozik, amely általában csak pitonokban fordul elő – olvasható az Emerging Infectious Diseases című folyóiratban megjelent új tanulmányban.

Az operáló idegsebész teljesen tanácstalan volt, és konzultált kollégáival – számolt be kedden az ausztrál Guardian. „Ez az Ophidascaris első emberben előforduló esete, amelyet bárhol a világon leírtak” – idézte az ausztrál média Sanjaya Senanayake professzort, a tanulmány társszerzőjét. „Tudomásunk szerint ráadásul ez az első olyan eset, amikor egy emlősfaj – akár emberi, akár más emlős – agya érintett”. Amikor az orvosok a férget eltávolították, az élt és mozgott – írja a kurier.at.

„A sebész sem gondolta volna, hogy egy vonagló férget talál a műtét során” – mondta Senanayake a The Guardiannek. „Az idegsebészek rendszeresen foglalkoznak agyban előforduló fertőzésekkel, de ez egy egyedülálló lelet volt – senki sem számított rá”.

De hogyan került a parazita az ausztrál nő agyába? Mint kiderült, egy tó környékén élt, ahol szőnyegpitonok is éltek, mondták. Bár a nő nem került közvetlen kapcsolatba kígyókkal, gyakran gyűjtött őshonos, vadon élő növényeket és füveket a tavak környékén, amelyeket főzéshez használt. A kutatók úgy vélik, hogy egy piton üríthette a parazita petéit a fűbe az ürülékével. Szerintük a beteg valószínűleg azután fertőződött meg, hogy megérintette a füvet, és a féregpetéket átvitte az ételre vagy a konyhai eszközökre. Mindezek ellenére az Ophidascaris-fertőzés nem terjed az emberek között – hangsúlyozták a tudósok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés