ACNEWS

Elon Musk döntheti el az ukrán háborút

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A világ leggazdagabb embere az ukrajnai internet-hozzáféréshez fűződő kapcsolatai révén az Egyesült Államok kormánya felett gyakorolt ellenőrzést.
Hirdetés
Ad image

Musknak az amerikai kormányhoz fűződő kapcsolata a SpaceX-nél betöltött vezetői szerepe miatt alakult ki. Az űrkutatási vállalat, amelynek ő a tulajdonosa, internet-hozzáférést biztosított Ukrajnának az Oroszországgal vívott háború alatt.

Internetkapcsolat nélkül az ukrán erők nem tudtak volna támadásokat tervezni vagy védelmi erőt létrehozni a 2022 februárjában kezdődött orosz invázióval szemben. A SpaceX hónapokon át biztosított internet-hozzáférést Ukrajnának, de az elmúlt napokban, amikor az ukrán hadsereg Oroszország által vitatott területre lépett, megszakadt az internetkapcsolat.

Musk cége nemrég megfenyegette a Pentagont is, hogy nem adnak többé internet-hozzáférést Ukrajnának, ha a kormány nem fizet nekik a szolgáltatásért – írja a New Yorker.

A SpaceX becslése szerint a számla, amit a Pentagon fizetne, évente nagyjából 400 millió dollárra rúgna.

„Kezdtünk egy kicsit pánikba esni” – mondta a lapnak egy magas rangú védelmi tisztviselő, aki szerint Musk bármelyik pillanatban kikapcsolhatja az internetet és ennek súlyos operatív hatása lenne az ukránok számára.

A SpaceX Ukrajnában valósította meg Starlink néven ismert mobilinternet-terminálok sorozatát, miután orosz kibertámadások pusztítást végeztek Ukrajna digitális infrastruktúrájában. A Starlink állványra szerelt antennákból áll, amelyek műholdak hálózatához kapcsolódnak. Bár a több ezer Starlink-egységet Oroszországnak nehéz teljesen kiiktatni, Musknak megvan hozzá a hatalma – írja a The Sun.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés