ACNEWS

Előrehozott választásokat tartanak szeptember 20-án Kanadában

Előrehozott választásokat tartanak szeptember 20-án Kanadában - jelentette be vasárnap Justin Trudeau, az észak-amerikai ország miniszterelnöke.

Hirdetés
Ad image

Előrehozott választásokat tartanak szeptember 20-án Kanadában – jelentette be vasárnap Justin Trudeau, az észak-amerikai ország miniszterelnöke.

„Ki ne szeretne szóhoz jutni ebben a döntő, fontos következményekkel járó pillanatban? Ki ne szeretne egy esélyt, hogy segítsen eldönteni, merre tartson a hazánk? A kanadaiaknak dönteniük kell a koronavírus elleni küzdelem befejezéséről, és (az ország) újjáépítéséről” – fogalmazott Trudeau.

Bár a következő választásokat 2023 októberére tervezték Kanadában, sajtóinformációk szerint Trudeau célja, hogy a sikeresnek tartott járványkezelést kihasználva visszanyerje pártja többségét a kanadai törvényhozásban. 2019-ben a Liberális Párt elveszítette a korábbi többségét, miután a választásokon csak 157 mandátumot kaptak a 338-ból. A többség megszerzéséhez minimálisan 170 mandátumot kell megszerezni a kanadai parlamentben.

A választások megindításához a kanadai miniszterelnöknek a parlament feloszlatására irányuló kérelmet kell benyújtania a főkormányzóhoz, aki II. Erzsébet brit királynőt képviseli az országban. Mary Simon főkormányzó jóváhagyta a kérést, miután vasárnap találkozott a miniszterelnökkel.

„Olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek nem csak az elkövetkező hónapokra, hanem az elkövetkező évtizedekre is hatással lesznek. A kanadaiak megérdemlik, hogy beleszóljanak, és pontosan ezt a lehetőséget fogjuk megadni nekik” – mondta Trudeau.

Politikai elemzők szerint a miniszterelnök már nem olyan népszerű, mint korábban volt, de kormánya járványkezelését széles körben sikerként értékelték. Kanada ma már elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy akár minden állampolgárát beoltsák. A jogosult kanadaiak több mint 71 százaléka a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta. Ezen kívül a kormány több milliárd dollárt fordított a gazdasági szereplők támogatására. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés